Smärta utsida knä

Fråga:

Hej, för ca ett år sedan skadade jag mitt vänstra knä vid slalomåkning. Inget akut men efteråt uppkom stark smärta på utsidan av knät vid löpning och innan skidåkningen hade jag inga problem alls med knäna. Efter besök hos naprapat o läkare samt röntgen fick jag diagnosen löparknä. Fick ordination om vila från löpning och stretching. Har provat att vila helt från löpning i perioder men smärtan kommer bara tillbaka när jag försöker börja igen. Idag uppkommer smärtan redan efter knappa tio minuter. Inga problem vid annan typ a träning. Vill så gärna kunna springa igen – har du några goda råd att ge?

Svar:

Stretching av den berörda muskeln (m. tensor fascia latae) förutsätter att muskeln dels stretchas på rätt sätt och att det görs efter att den är uppvärmd med aktivitet (”pump i muskeln”) för att vara effektiv nog. Det vanligaste felet är att man  inte ”hittat” muskeln och därmed inte töjer rätt struktur. Det näst vanligaste felet är att töja ”i tid och otid” och inte bry sej om att värma upp den innan. Därför bör man först försäkra sej om att du utför stretchingen på rätt sätt. 
Vila vid runners knee/löparknä är, som du nu vet efter att ha prövat, inte korrekt omhändertagande om man har mista ambition med sin löpning. Besvären återkommer oftast när löpningen återupptas, eftersom orsaken inte är åtgärdad.
Man bör också eliminera andra saker som bidrar till skadan, såsom felaktig löpteknik och/eller felaktiga skor. 
Hjälp med detta kan du få via din idrottsläkare, t ex hos oss på IMES.