Smärtor i vänster ben samt ländrygg

Fråga:

Som jag minns det tror jag att smärtan uppstod i maj 2012 efter en period då jag ökat både längd och intensitet i löpningen lite för snabbt. Slutade då att springa, vilade ca 1 månad (aktiv vila med massor av promenader och styrka hemma) samt köpte nya skor som jag provat ut på Löplabbet. Tillståndet blev inte riktigt bättre och jag sökte upp sjukgymnast i slutet av sommaren. Hon kunde inte hitta vad som var felet, men vi testade flera åtgärder. Först stödstrumpor för att hon trodde att det kunde vara åderbråck. Det var skönt men hjälpte inte. Sedan funderingar kring att det var en nerv i kläm i ryggen, och då hamnade jag i sträckbänk. Det var svårt att avgöra vad det var som hjälpte (tiden eller sträckbänken) men det kändes lite bättre efter några månader. Efter sträckbänken kunde jag bli extra öm och påverkad i ländryggen i en- två dagar (så som jag beskriver nedan). Sjukgymnasten förklarade det som att jag är lite överrörlig och att det kan därför kännas som mera värk efter sträckbänk.

Värken i benet kunde vara borta någon dag, men sedan komma igen. Vi träffades under hela hösten/vintern fram till januari då jag åkte på en lång resa (3 månader). Under den tiden hade jag i princip inga problem alls med benet. Kom hem igen och började då försiktigt trappa upp löpningen. Det har gått mycket bra och jag har sprungit sedan slutet av april. Men nu till problemet. Benet smärtar fortfarande, inte lika illa som förut men helt klart är det inte bra. I princip varje dag har jag ont i och med att jag springer ca varannan eller var tredje dag.

Det här är mina upplevda symptom i benet:
Musklerna ”hoppar” och krampar och det ”ilar” och pulserar inne i vaden. Känslan sitter djupt i benet, mitt i. Området sträcker sig från ca 1 dm ovanför knät på baksida lår och ner i vadmuskeln. Ibland ända ner i foten. Men det är vanligtvis vaden som det känns mest i. Det är främst i främst i vila och vid mycket sittande som det är värst, jag upplever sällan smärtor vid löpningen (men desto mer efter träningen). Ibland är jag öm över benhinnan och ner på insidan av foten runt fotknölen.

Symptom i ländryggen:
Ont i ländryggen vid löpning och tyngre styrketräning, långa promenader (både vid aktivitet och efter). Det är en ömmande (inuti), ”kliande” stark trötthetskänsla kring ryggraden och de omgivande musklerna. Kan känna extra mycket vid löpning i nerförsbacken.
Om jag ställer mig framåtlutad med händerna mot golvet och sträcker ut ryggen blir det nästan omedelbart ”sockerdricka” i benet.

Jag vill verkligen få ordning på det hela. Jag vill veta vad det kan vara samt vad jag kan göra åt det.

Tusen tack!

Svar:

Om man har misstankar om ryggrelaterade symtom/smärta behöver man göra en ryggutredning innan man bestämmer åtgärd. Att behandla blint är inte seriöst. Om man inte kan verifiera att det är ryggrelaterat bör man tänka på perifer nervpåverkan, t ex trängsel för ischiasnerven i dess utträde genom höftrotatorerna.
Ryggutredning förutsätter en noggrann undersökningsgenomgång. Om fynd där talar för degenerativa förändringar bör detta verifieras med MR. 
Du bör i första hand en ortopedspecialist med rygginriktning, alternativt en sjukgymnast, kiropraktor eller naprapat med samma inriktning.