Snapping Hip

Fråga:

Hej! Jag har haft snapping hip i ganska många år, mer eller mindre besvärande. Skulle så hemskt gärna vilja kunna träna som alla andra och undrar hur ni brukar behandla detta? gick till en sjukgymnast som gav mig tre styrkeövningar vilket har lett till att jag har så ont att jag inte kan gå längre sträckor och får ont när jag sitter ner. Är operation nödvändigt eller kan man stretcha /öva upp det som jag läst att många rekommenderar? Tror ni att ni kan hjälpa mig? börjar bli sjukt rastlös och rätt desperat! Tacksam för svar! Mvh Clara

Svar:

Snapping hip/knäppande höft/coxa saltans är relativt vanligt förekommande, men inte alltid så besvärande att det ens behöver åtgärdas.
Symptomen består av en obehaglig knäppande känsla från höftregionen/ljumsken/yttre delen av stjärten vi gång, ibland även i enbart stående då man vaggar i höften (t ex i golfsving eller dans). Orsaken är man inte helt överens om, sannolikt beroende på att det finns olika orsaker hos olika individer. Vissa kan identifieras från stram höftböjarmuskulatur som glider emot höftbenets insida vid rörelse. Andra kan identifieras från gluteus mediusmuskeln i stjärten, medan andra hittar förklaringen i tensor fascia lata-muskeln (på utsidan högt upp på låret). Det finns även andra alternativ till förklaring.
Orsaken till att det på somliga håll anses svårt att behandla är nog just att diagnostikkompetensen inte alltid är hög och/eller att den som diagnosticerar inte förstår att det finns flera olika tänkbara mekanismer bakom.
Att fastställa den individuella orsaken är viktig för att kunna åtgärda rätt. Radikal kirurgi, där man skär av en sena eller muskel är inte förstahandsval. I första hand bör man som sagt förse sej med rätt diagnos, och därefter behandling som syftar till att återställa normalförhållanden, t ex med stretching. För det behövs en konsultation hos någon med kompetens och erfarenhet, t ex din idrottsläkare eller idrottsmedicinskt utbildad sjukgymnast eller naprapat.