Stelhet i vaderna vid löpning

Fråga:

Hej!
Jag är en tjej på 17 år som har spelat fotboll i princip hela mitt liv. Jag började när jag var fem och har endast haft ett uppehåll på ett halvår, men nu är jag igång igen!
Jag har under flera år haft problem med mina smalben, det har varit hälsenor och benhinnorna.
Men jag har också ett återkommande problem gällande mina vader, när jag springer så kommer det en stelhet, det är som en kramp i vaderna vilket oftast gör det omöjligt att fortsätta löpa och jag måste gå av.
Det har kommit och gått i perioder, men nu är det kritiskt. Den senaste matchen kom känningen med en gång och den spred sig ut på smalbenens sidor. Idag under en vanlig träning kom de redan under uppvärmningen, idag var det i vaderna och det krampar och gör det omöjligt att fortsätta spela!
Det här är ett extremt stort problem för mig och jag undrar om du har någon aning om vad det kan vara?
Tack på förhand och hoppas hjärtligt på svar och hjälp!
kram

Svar:

Det kan röra sej om muskulära problem, och närmast tänker man på kompartmentsyndrom. Möjligen är dina muskelfibrer ofördelaktigt tränade och med tanke på dina tiidgare underbensproblem kan du också ha otillräckligt samspel mellan musklerna (muskelkoordination) och skulle behöva träna detta. För att säkrare veta behöver man undersöka dej och göra några tester. Det kan ge besked om hur du bör åtgärda problemet. Sök hos din idrottsläkare för detta.