Stöm i baksida lår smög sig fram

Fråga:

Hej, jag har spelat fotboll sedan många år tillbaka och har aldrig haft problem med baksida lår men nu hade jag vart sjuk en vecka men blev frisk och laget hade dåligt med folk till matchen så jag ställde upp trots allt att jag nyss blivit frisk, en stöm het i baksida lår smög sig redan fram på uppvärmningen och sen på matchen kund rjag endast spela 5-10 minuter sedan gav jag upp och gick av pågrund av att jag hade svårt att springa, vi lindade och så men har ingen aning om vad det kan vara för eftersom jag vart sjuk så är de ingen överansträngning eller något som jag gjort innan utan det kom helt nu. Nu i efterhand gör det ont när man tar där jag är stöm i låret mens et gör inte ont när jag går! Vad tror ni det är?

Svar:

Att vara vara sjuk innebär att kroppen ställt in sig på att vila, avlasta och läka, en automatisk mekanism som ibland håller i sig en tid efter att man blivit frisk.
Det är inte sällan ”droppen som får bägaren att rinna över” och som kan utlösa en skada. Den vanligaste skadan med detta scenario och lokalisation är en muskelbristning. Det är ofarligt, men upplevs ibland så obehagligt, föder smärträdsla och rörelserädsla, att musklerna spänns, vilket ökar irritationen/smärtan, och en ond smärtcirkel uppstår.
Botet är att börja försiktigt med aktivitet och efter första veckan börja öka belastningen. Om det är besvärligt kan en instruktion hos en kunnig tränare eller sjukgymnast/naprapat/fysioterapeut vara hjälpsamt.