Stora problem med axeln

Fråga:

Hej,

Jag har sedan 7(!) år problem med höger axel. Har fått en mängd olika övningar att göra, stretchövningar, övningar för att stärka muskulaturen mellan skuldrorna osv men inget hjälper. Var för några år sedan akut hos en läkare och hon sa att det var akut inflammation i led – muskel – och senfästen. Fick diklofenak utskrivet och blev sjukskriven i 2 veckor för vila sedan kontakt med en sjukgymnast. Funkade bra och inflammationen verkade ge med sig, en tid gick och inflammationen kom tillbaka. Upprepade samma behandling med sjukskrivning och övningar.

Trodde att jag skulle kunna börja träna igen så jag startade glatt med koncore och pilates. Vissa övningar under pilatespassen funkade bara inte utan axeln blev först irriterad och sedan inflammerad igen. Jag står snart inte ut längre! Har gått hos kiropraktorer, naprapater, sjukgymnaster och på akupunktur för smärtbehandling. Går på massage då axeln känns bättre för att mjuka upp stela muskler och det är bra men så fort jag börjar med mina sjukgymnastövningar kommer irritationen tillbaka. Smärtan jag har är koncentrerad till kulleden i axeln, ett muskelfäste under nyckelbenet och i och runt skuldran. Ska jag bara ignorera smärtan och fortsätta med övningarna eller vad ska jag göra?

Tacksam för all hjälp jag kan få!

Mvh Linda

Svar:

Hej!
På din beskrivning låter det som du aldrig fått någon kvalificerad läkarundersökning. Att undersöka på akutmottagningen är sällan tillräckligt för en diagnos. Rätt behandling och därmed bot förutsätter rätt diagnos. Du bör träffa en axelortoped eller idrottsläkare. Sök via din husläkare för vidareremiss eller direkt hos oss på IMES/www.idrottsdoktorn.se.