Sträckning i baksida lår

Fråga:

Hej!
Jag tror att jag sträckte baksida lår på min träning idag. Efter en kort uppvärmning skulle jag stretcha och gjorde detta lite hastigt så att det högg till i baksida lår. Genomförde passet ändå med lite smärta. Nu efteråt gör det ondare. Tips på vad jag kan göra åt det? Har hört att man kan linda in låret hårt i ex. bandage. Fungerar is? Och hur ska jag göra med träningen framöver?

Svar:

Hårdbandage och is är metoder man tillgriper omedelbart då skadan inträffar, ör att begränsa följder av skadan, inte som bot efter flera timmar eller dagar (såvida man inte vill ha en tillfällig lidring av smärta/obehag).
Efter några dagar är muskelskadan relativt väl inflammerad,  d v s under läkning, vilket är bra. Efter 10-14 dagar är skadan oftast så läkt att den tål belastning, vilket dock innebär att det smärtar. Man börjar då med lätt belastning/löpning och direkt efter belastningen försiktig töjning. Ju längre man dröjer med belastning och rörelseträning desto större risk att skadeområdet fortsätter att smärtsignalera trots att skadan är läkt. Beroende på skadans storlek och rehab får man räkna med besvär under 2-8 veckor från skadan.