Stressfraktur i bägge ben under 8 mån

Fråga:

Hejsan,
Jag fick en stressfraktur i höger underben i Mars 2013. Detta bekräftades med MR. Just då var det vinter och jag gjorde knappt någon löpträning just då förutom ibland kortare sträckor på löpband. Springer mycket under vår sommar och höst.
Fick ett par kryckor för att avbelasta mitt höger ben, hoppade på kryckor i 6 veckor sedan började jag känna av samma punktliga känsla i vänster ben. Jag kollade då direkt med MR och fick svar att jag hade en stressfraktur även i vänster underben som kommit av allt hoppande på kryckor… Då stod det på MR att höger hade normaliserats men hade då, och har fortfarande idag 29 oktober starka känningar. Jag fortsatte cykla och simma fram tills slutet av juli då det hade gått 5 månader sedan höger ben skadadets och ca 4 månader sedan vänster. Då börjades benen kännas starka igen och jag hade inga känningar. i Mitten av augusti började jag sakta men säkert ett rehabprogram med promenader som sedan ökades till 1-2 min jogg osv. Följde rehabplanen till punkt och pricka.
Sedan nu i början av okt kom stark smärta tillbaka i bägge benen trots mest träning på cykel och lugna promenader utan känn. Jag har testat bentäthet, alla olika värden osv osv allt ser bra ut. När jag sprang förra sommaren, 2012, sprang jag 5-15 km 2-4 ggr/v , alltså inte jättemycket.
Nu är jag ordentligt less på detta elände och undrar vad jag ska göra åt detta problem.

Marika

Svar:

Man behöver ta redan på vad den nya smärtan kommer av och om det är ett tecken på ny fraktur. Om det är begynnande frakturrisk igen behöver man på en avancerad nivå diskutera både orsak och hur man bäst åtgärdar. Då behöver man först gå igenom de undersökningar som är gjorda för att se om de behöver kompletteras. Vid misstanke om ny stressfraktur är scintigrafi möjligen en bättre metod än MR så att man distingerar från ev äldre förändringar. Detta utreds bäst av frakturspecialiserad ortoped eller idrottsläkare.