stressfraktur tibia

Fråga:

Hej! Jag är en 42-årig tjej som alltid tränat mycket, ffa löpning. Har löptränat 3–5 ggr/vecka. Har senaste 2 åren börjat få ont längs tibia och fått en knöl mitt på skenbenet som växt mer och mer. Efter att sprungit Berlin marathon tog jag tag i det och gick och röntgade benet, fick besked om en stressfraktur!! Har nu helt vilat från löpning och tränar endast styrketräning, har beställt inlägg (fick besked att jag pronerar). Problemet är att det gör mer ont än någonsin!! Jag har vilat i 7 veckor och har förstått att jag måste räkna med flera månader, men det känns inte bra att det gör så ont. Jag misstänker själv att den callusbildning som knölen innebör kan försvåra läkningen. Hur går en operation till? Är det något man bör fundera på? Eller ska man prova stötvågsbehandling? Funkar det ovanpå en sådan stor callusknöl? Otroligt tacksam för svar!!!MVH/Charlotte

Svar:

Påökande smärta i tibias framkant vid konstaterad stressfraktur är ett allvarligt tecken som gör att man måste misstänka komplikation. Man bör göra en ny MR och jämföra med tidigare bilder för att få detta klart. Alltmer går utvecklingen mot att kirurgiskt åtgärda detta, och det finns många som anser att alla stressfrakturer åtgärdas kirurgiskt, i synnerhet kvinnor och de som har flera riskfaktorer. I första hand övervägs märgspik, men andra metoder börjar också vinna gehör. (I senaste numret av tidskriften Svensk Idrottsmedicin finns en bra artikel om detta.)
Det är viktigt att du söker för detta så snart som möjligt, i första hand till ortopedkirurg, som du kan få remiss till efter bedömning hos husläkare eller idrottsläkare.