Stukad fot i oktober, blir aldrig bra

Fråga:

Hej! Stukade vänsterfoten väldigt kraftigt i oktober. Hörde hur det krasade i foten när det hände och blev helt uppsvullen och blå på yttersidan och en blå punkt på högersidan av foten. Har nu fortfarande ont yttersidan under knölen i det området och ibland även besvär ”tvärgående” under foten. Två smärtor som jag haft sedan det hände. Ibland måste jag tom. halta pga av smärtan runt vänster fotknöl.
Jag är undersökt med vanlig skelettröntgen och mr. Dom hittade inget och den ortoped jag har verkar inte kunna hjälpa mig. Han tror på ”tidigare muskelbristningar” Har gått hos sjukgymnast och han säger att jag är mycket svag på vänster utsida. Är aktiv, promenerar ca 2 timmar per dag. Har ett tyngre jobb. Vill träna mer, helst springa, men får för ont. Har lagt ner sjukgymnastiken just nu för jag får VÄLDIGT ont och klarar knappt jobba efteråt. Snälla hjälp mig. Är detta normalt sex månader efter en stukning? Ska jag söka ny ortoped? Kan dom ha missat något på röntgen? M.v h.

Svar:

Nej, detta är definitivt inte nomalfallet 6 månader efter fortledsstukning/fotledsdistorsion. Din smärta kan bero på att koordinationen i foten är på för låg nivå, del som orsak till skadan och dels som (vanlig) följd efter att ha haft ont så lång tid.
En annan orsak kan vara att fotleden blivit instabil genom att ledband dragits ut. Inget av dessa saker syns på en MR eller vanlig röntgen. Man måste funktionellt testa din koordinationsförmåga och dessutom stabilitet i fotleden, vilket lämpligast sker hos din idrottsläkare. Tag då med ett utlåtande från sjukgymnasten som vägledning för din idrottsläkare.
Under tiden bör du absolut förbereda dej på att börja löpträna. Promenader räcker inte för det. Börja med att se över din smidighet, styrka och konditionsnivå – alla tre kan du träna på alternativt sätt innan löpträningen.