Stum lårmuskel

Fråga:

Hejsan,

Jag har problem i vänster ben. Detta har jag haft till och från under flera månader. Det känns som problemet är en kombination av att både ”löparknäsenan” IBT och quadriceps är ”spända”. Jag stretchar dessa nästan dagligen och framförallt efter varje löp och cykelpass.

Emellanåt känns det även som muskelfästet kring knät blir inflamerat, Löparknäsenan är minsta problemt, den känns som den slappnar av efter strech av den och gluteus maximus. Detta gör dock inte quadriceps som typ mitt på nästan alltid känns stum/stel. Har på nått sätt en molande känsla i benet hela tiden. Min träning (löpning/cykling) funkar relativt bra ändå, då det inte gör ont av det utan bara känns som att jag är lite stum och blir inte får ut max av benet.

Jag har varit till en naprapat 3ggr som knäckt till mig i korsryggen eftersom han sa att det skulle släppa på spänningarna. Jag tyckte det gjorde det efter första tillfället, men allt kom tillbaka.

Den mest ”öma” punkten är på qudriceps ca 2dm ovanför knät mittpå. Trycker/masserar man där känns det som en muskelknut. Jag har försökt att hårt massera ut den men det hjälper inte heller. Hoppas jag fått fram mitt problem så du kan ge ett bra svar vilket jag verkligen ser fram emot. Tack på förhand! Mvh Kristoffer

Svar:

Hej!
Det viktigaste är att fastställa korrekt diagnos och orsaksamband, vilket man inte kan göra utan att undersöka. Det finns flera olika tänkbara orsaker till dina besvär, men det mest troliga erfarenhetsmässigt är att du antingen inte ”hittar” rätt muskel då du stretchar eller att du tränat in ett mindre bra rörelsemönster i din träning. Försäkra dej om att du utför stretchingen på rätt sätt genom att låta någon kunnig person kontrollera hur du gör och korrigera. Man behöver också göra en rörelseanalys och möjligen även titta på ditt löpsteg, samt försäkra sej om att dina löparskor är optimala. Du kan få hjälp med detta t ex hos oss på IMES/www.idrottsdoktorn.se.