Svårlöst löparproblem

Fråga:

Hej, har sedan 2år tillbaka ett svårdiagnostiserat problem med smärtor högt upp i höger insida lår/bäckenbotten, nära anus i något muskelfäste.
Problemet kom smygande efter hård styrketräning i kombination med löpning.
Känner störande smärta i regionen vid löpning i uppförsbackar samt när jag sitter. Ibland under vissa löp-pass strålar smärtan även ner på insida lår halvvägs ner mot knä.
Känner också av detta vid gående i uppförsbackar.
Har genomfört röntgen, magnetröntgen samt fått 1 cortisonspruta, ingen diagnos fastställd.
Problemet blir varken sämre eller bättre över tid, har också testat att vila från träning.
Besökt rehabklinik, sjukgymnast samt idrottsskadeklinik utan att få fastställd diagnos eller hjälp.
Kan lokalisera muskelfästet vid stretch med högerbenet uppe på en stol och med överkroppen framåtlutad och vriden åt vänster.
Skulle vara oerhört tacksam för hjälp med detta.

Svar:

På din beskrivning kan man inte utesluta att besvären härrör från en av adduktormusklerna, muskler som du kniper ihop benen med och stabiliserar med vid en del av löpningen. Fästet är ofta svårt att hitta för den som undersöker, och kräver speciell teknik för att komma åt med fingrarna i diagnostiken, eftersom det ligger dolt mellan/bakom andra muskelfästen och som sagt intill en känslig region med många strukturer. Besvären misstolkas ofta som besvär från hamstrings infästning i sittbensknölen, för den som inte är van vid diagnostiken. Magnetkameraundersökningen är överflödig och ger aldrig svaret eftersom besvären efter en tid inte är en äkta inflammation. Därför hjälper heller inte kortisoninjektion, som för övrigt riskerar att ge allvarliga biverkningar lokalt. Diagnosen bygger på att undersökaren har tidigare erfarenhet och kan utföra specifika funktionella tester, något som tyvärr sällan görs.
Man kan konstatera att dina behandlare inte har erfarenhet av detta, och möjligen inte heller av vad som förorsakar problemet. Behandlingen består i att eliminera orsaken, något som skiljer sej från fall till fall. Du behöver alltså träffa någon med erfarenhet av diagnostik och behandling, främst inom löpning. En OMT-III-specialiserad läkare eller sjukgymnast, eller naprapat med idrottserfarenhet är bästa val, t ex hos oss på IMES.