Svårt att komma ner i puls/andning

Fråga:

Hej!

Jag har en fråga för min brors räkning. Han är 26 år och har börjat med löpning sedan något drygt år tillbaks. När han sprang sin senaste halvmarathon var han väl förberedd men hade varit förkyld veckan innan och var inte 100% återställd. Jag mötte honom i målområdet ca 5 min efter målgång. Han var då mycket ansträngd, vilket bör vara naturligt efter en sådan ansträngning. Dock var hans andning ytlig, ungefär som att han hyperventilerade. Han var även något svår att kontakta och helt utpunpad. Efter 10-15 min hade han fortfarande inte kommit ner i varv utan andades fortfarande häftigt och ytligt. Är detta normalt? Från egna erfarenheter känner jag inte igen detta och inför hans kommande lopp undrar jag om du har något råd?

Svar:

Nej, detta är inte normalt. Att löpa långdistans är mycket oklokt om man inte är fullt återställd efter en luftvägsinfektion, och risken för hjärtmuskelpåverkan är betydande. 
Inför kommande lopp bör man f f a säkerställa att det inte finns någon hjärtsjukdom och att hans allmänna fysiska skick tillåter sådan ansträngning. Det gör man genom en läkarundersökning och ett vilo-EKG. Helst bör detta kompletteras med ett arbets-EKG (”cykeltest”), vilket man kan få via sin idrottsläkare eller husläkare.