Svullen fot !

Fråga:

Jag är en man som sysslar med tävlingsdans.Har sedan juni 2010 haft en svullen fot runt fotknölen som tyvärr inte blivit bättre.
Det svullnar mer när jag belastar foten och mindre vid vila men helt bra blir det aldrig. Har gjort en magnetröntgen men det visade ingenting.

Om man trycker och går från hålfoten och upp över fotknölen ömmar det och vidare upp på benet. Undrar nu vad detta kan vara? är det behandlingsbart? Har provat antinflammatoriska preparat men de har inte hjälpt.

Tacksam för svar.

Vänligen, Erland Norling.

Svar:

Ont och svullnad nedanför fotknölen på insidan hos dansare brukar ofta handla om överbelastning av senan till muskeln som bl a stabiliserar och vrider fotbladet utåt, tibialis posterior, vilket jag skrivit om här tidigare. Den överansträngs/överbelastas när gränsen för den individuella koordinationsförmågan i foten överskrids. Skadan kan också bero på felaktiga skor eller skobyte till en helt annan än den man är intränad på. Det viktigaste är att fastställa rätt diagnos, vilket görs hos din idrottsläkare, som också kan ordinera rätt behandling, t ex koordinationsträning.
MR är inte automatiskt en bra undersökning. För att få en bra bedömning och bilder är det nödvändigt att kameran är rätt inställd på den typ av vävnad och område man vill studera, vilket kräver att den som beställer undersökningen frågar efter rätt sak – inte alltid fallet tyvärr. Övertron på den metoden gör ofta att man missa det väsentliga, i ditt fall en dynamisk/funktionell orsak som inte kan åskådliggöras med MR.