Svullet under knät?

Fråga:

Jag spelade mycket fotboll när jag var yngre, men slutade efter många år pga problem med mina knän. Mitt problem var att knäa hoppade ur led (gjorde sjukt ont, fick tömma knät på vätska någon gång och fick alltid gå hos sjukgymnast och rehabilitera flera månader efter varje luxation eller vad det heter). Sista gången detta hände slog tydligen knät bort någon/några flisor hur själva knäskålen, men läkaren sa att det var onödigt att ta bort dom för att dom inte skulle störa egentligen.

Jag fick veta att man kunde göra någon operation där man ”spände” ledbanden så att knät skulle sitta bättre, eller något åt det hållet. Jag gjorde det aldrig dock. Slutade med fotboll istället. Det kan finnas några fel i denna beskrivning, jag minns inte exakt. Allt detta hände när jag var 17-18 och jag är 28 nu.

Hur som helst, mina knän har fungerat helt ok…det har knakat och knäppt lite osv men har inte haft några större problem. Ibland när jag är trött i låret kan jag känna att knät blir ”slappt”, speciellt om jag inte spänner låret eller böjer benet.

Nu till min fråga… Jag har tränat en hel del crosstraining/crossfit på SATS på sistone. Det har fungerat bra, jag har kört 2-3 pass i veckan och inte haft några problem. Har gjort det i snart 6 mån. Men nu i onsdags så kände jag efter passet att något var fel i knät. Det känns som det är svullet under knäskålen eller vad man ska säga. Jag kan inte sitta på huk för då känns det liksom att det ”trycker”utåt mot dom mjuka delarna bredvid knät. Som att det vore vätska eller något annat där.

Jag kan inte minnas något specifikt tillfälle som gjorde ont eller så, utan det kom på kvällen bara. Tror vi kanske hoppade lite mer än vanligt, jag vet inte. Det gör inte ont egentligen…men det känns svullet. Det är svårt att förklara…

Det HAR blivit bättre sen i onsdags (snart en vecka sedan), jag kan sitta på huk nu, jag kan också sträcka ut benet 99%, men det känns fortfarande som något är lite svullet under knäskålen.

Vad ska man göra åt detta?

Svar:

Sannolikt har du vätska i knäleden (hydrops), p g a någon process inne i leden, t ex på grund av tidigare broskskada med tanke på tidigare patellarluxation (knäskålen ur led). Man bör göra en undersökning för att bilda sej en uppfattning om vad det kan röra sej om, något som ibland måste kompletteras med annan undersökning, t ex MR.
Om besvären kvarstår och stör bör du söka hos ortoped (kräver ofta remiss) eller idrottsläkare (remiss behövs vanligtvis inte).