Svullna fingrar?

Fråga:

Hej Dr Leijonwall.
Mitt namn är Sara, jag är 22 år och har varit fysisk aktiv i hela mitt liv.
När jag är ute och promenerar / powerwalkar så svullnar mina fingrar upp jättemycket och det gör ganska ont. Då har jag händerna nedanför navelhöjd under hela promenaden. Vad kan detta bero på? Vad kan jag göra för att bli av med det? Kan det vara farligt?
Tack.

Svar:

Det är vanligt att fingrar och händer svullnar när man håller händerna nedom hjärthöjd vid aktivitet där man dessutom pendlar med armarna, såsom vid gång. Centrifugalkraften och tyngdkraften gör så att mindre med vätska pumpas ut från lymfsystemet, varvid det ansamlas perifert. Om man samtidigt använder ”muskelpumpen”, d v s anstränger armarna såsom vid löpning (då man dessutom har armar och händer i en hög postition) uppstår inte samma fenomen. Om så ändå uppstår bör man genomgå en undersökning.
Tillståndet är således normalt, ofarligt, och mer regel än undantag, men varierar individuellt och med hur intensivt och långt man promenerar.
Om stora besvär uppstår kan man pröva med stavgång. Om besvären är betydande kan det vara bra att genomgå en undersökning hos sin idrottsläkare aller husläkare.