träna en 10 årig pojke

Fråga:

Hej! Jag är mamma till en 10 årig pojke som tränar mkt pingis. Han äter dåligt och dricker sällan. Hur är det bäst att få han att få i sig vätska. Sen undrar jag också hur mkt får han styrketräna samt vila emellan. Vilken sorts av styrketräning. Tack på förhand!

Svar:

Att få i sej tilräckligt med vatten brukar inte vara ett problem hos andra än långdistans/uthållighetsidrottare. Intag av vätska är törstberoende och törsten regleras av vattenbalansen i kroppen. Man kan enbart med svårighet tvinga i sej (i synnerhet barn) mer vatten än vad törsten tillåter. Mitt förslag är att låta sonen ha tillgång till vatten och dricka när han själv känner att han behöver.
Åsikter om styrketräning hos barn är sedan läng behäftat med fördomar, såsom att barns tillväxt skulle kunna rubbas eller att det skull vara mer skadligt för barn att styrketräna. Inget av detta har visat sej vara sant när man undersöker det vetenskapligt. Barn har dock inte samma förmåga att växa i styrka som vuxna, vilken delvis har med hormonella nivåer att göra. Ur funktionell synvinkel är den styrekträning bäst som är anpassat till den idrott barnet ägnar sej åt. Styrketräning skall alltid vara anpassad till individens behov och förutsättningar, i synnerhet hos barn, då barns förmågor har med ålder och kroppslig utveckling att göra – något som hos barn ändrar sej hela tiden i och med tillväxten. En utbildad tränare med erfarenhet av barns träning bör bestämma vad som skall tränas och hur.