Träna och äta godis varje dag

Fråga:

Tjena, jag är en kille på 19 år, jag äter godis ungefär varje dag. För kanske 15 kronor, jag tränar dock varje dag också i 2 timmar. Jag har inga pauser, absolut inte längre än 5 minuter. Jag försöker förbränna så mycket fett som möjligt och även bilda muskler.
Jag är 1.87cm lång och väger 58 kg. Är det farligt att äta godis varje dag, dvs gå upp i vikt om jag fortsätter som jag gör?

Svar:

Det är inte smart att äta godis, mest av skälet att det stjäl plats från den mat du har mest nytta av; dina måltider. Genom att tillfredsställa hunger och matsug med snabba kalorier får kroppen inte tillräckligt att bygga på. Träning handlar om att överbelasta så att kroppen lockas att överkompensera, d v s bygga upp det man under träning brutit ner, och lite till. För detta behövs substrattillgång (byggnadsmaterial) och energitillgång över tid. Snabb energi, ffa snabba kolhydrater, är dessutom klart vanebildande, och efter en tids godisätande är missbruket ett faktum – man är fast.
Om du måste äta godis (inget självklart) bör man begränsa detta till få tillfällen och begränsad mängd, om du vill lyckas med ditt idrottande. Var noga med dina måltider och variera kosten så att du har jämn tillgång till energi. Då motverkas godissuget och man kan lättare avstå.