Träning efter Marathon lopp

Fråga:

Hej,
Jag är kvinna, 41 år och började löpträna för drygt 3 år sedan. Har successivt ökat träningsmängd från att vara samma runda ca 7 km till en mix av distanspass, intervallpass och långpass. Jag anser mig vara ska bra påläst om mixad träning, löpskolning m m och har varit skadefri i princip under hela perioden (förutom en antydan till löparknä höger ben (i slutet av sommaren) som vid vila ca 1 vecka försvann).

Jag har springer lopp på milen och halvmara och sprang i slutet på september Berlin Marathon. Det gick bra och trots att jag förstås var trött i benen så gick andra halvan av loppet nästan 5 min fortare än första halvan (total tid 3:42). Träningsvärk var väntat och jag fick massage på eftermiddagen samma dag som loppet.

På onsdagen (tredje dagen efter loppet) sprang jag igen, träningsvärken var borta och steget kändes lätt så jag sprang (förstår jag nu) lite för fort. Fick ont i knät i det läget då det är som mest böjt och underbenet och foten ska framåt igen för att ta nästa steg. Vilade någon dag och trodde sen att det var bra, ut på lugnt pass men fick ont igen efter några kilometer. Har provat några gånger men får on efter någon kilometer. Har nu försökt hitta alternativ träning och har simmat och gått på spinning, stretchar och har nyligen även köpt en skumrulle.

Jag har varit hos kiropraktor som masserat (djup massage, aj!) och diagnosen har varit ”löparknä”. Förutom att jag nu försöker stretcha utsida lår, höftböjare och rumpa har jag även ont där vaden fäster upp in i knät. Jag börjar nu tro att det är där mitt problem sitter, dvs inte endast ett typsikt löparknä som beror på korta muskler.

Jag är 156 cm lång och väger ca 48 kg, har bra skor (varierar mellan en lite tunnare och en mer dämpad för långpass) och inte varit speciellt skadebenägen tidigare. Har tränat en del löpskolning och löpteknik med coacher och ingen har direkt haft något att anmärka på utan snarare fått feedback att jag har ett bra löpsteg och springer naturligt lätt.

Så, min fråga, om jag har en inflammation i det muskelfästet (utsidan vaden vid knät), vad bör jag göra då? Ska jag vila, stretcha, massera? Äter även voltaren. Tänker att om jag bara blir av med det ömma i vaden så kan jag liksom ”börja om”, då jag gissar att den blev överansträngd i Berlin (även om jag inte kände av något speciellt just där under loppet eller dagarna efteråt) men kanske snarare av löp passet efteråt.

Desperat- tacksam för svar!!!

Svar:

Man skulle behöva bekräfta din diagnos, då din beskrivning inte räcker till för det. Ont på utsidan av knät är ofta men inte alltid löparknä/runners knee. Lite vägledning kan du få här. Orsaken är ofta en stramhet i muskeln som sträcker på fascian utanpå lårmuskeln. Behandlingen är stretching, vilket kräver manuell instruktion för att fungera bra. Om det inte har tendens att hjälpa är lokalterapi med s k foamroll ett alternativ – kräver också manuell instruktion, som du t ex kan få här. Nummer ett är dock att fastställa diagnosen. Fel diagnos leder till fel behandling. Prognosen är god men kräver ofta 2-4 mån behandling för att bli helt bra.