Vad/hälsena problem

Fråga:

Fråga ang vad:

Haft problem i över ett år i vad/hälsena pga överansträngning/skada vid innebandyspel.
Stretchat, tränat vaden, laserbehandling m.m hos sjukgymnast.
Nu kan jag jogga lite, men det börjar fortfarande kännas efter ca 3 km. Är van att springa ca: 12-15 km rundor. Jag får knappt/inga problem när jag tex kör på crosstrainer. Det verkar vara stötandet när jag joggar som utlöser smärtan!
Känns som att det är svårt att gå vidare, min sjukgymnast blir inte heller klok på vad som orsakar mina problem, så här lång tid efter alla möjliga övningar och behandlingar.
Vad kan nästa steg ev vara?

Svar:

Stötarna i löpsteget är sannolikt inte det som är orsaken, utan från början bristande koncentrisk styrka i vaden. Den koncentriska styrkan använder man i löpsteget för att ”bromsa” mot gravitationen. Det framgår inte av dina uppgifter om man tränat detta med framgång. Överbelastningen uppfattas av kroppen som en skada som behöver läkas = inflammation. Inflammationens förtecken är bl a smärta. Det komplicerade är att all smärta inte beror på inflammation. Efter en tid med smärta händer att smärtsignalen förstärks, så att även mindre, ofarlig belastning stimulerar smärtsignalering (s k sensitisering). När sådant får fortgå uppstår ett stationärt tillstånd med smärta, som är svår att bryta. Erfarenhetsmässigt brukar särskild excentisk träning vara hjälpsamt, förutsatt att det sker på rätt sätt (vilket förutsätter handledning initialt, samt uppföljning) och under tillräckligt lång tid. Jag känner inte till någon evidensbaserad quick-fix för detta. 
Efter en period med icke-hjälpsam terapi bör man dessutom ifrågasätta diagnosen innan man fortsätter på annat spår. Dina besvär är ett fall för ortoped eller idrottsläkare med löparinrikting.