Vad kan det vara för fel på mitt knä?

Fråga:

Hej!

Jag är en kille som aktivt tränar på gym och spelar fotboll. Jag går på gymmet ca fem gånger i veckan och just nu är det uppehåll i fotbollen.

På gymmet tränar jag styrketräning samt kondition, där konditionsträningen mestadels består av löpning.

För ungefär sex veckor sedan, efter att ha avverkat ett löppass så började jag att få ont i knät. Smärtan kom inte omgående utan uppstod ett par timmar efteråt. Smärtan är lokaliserad på utsidan av knät, precis intill knäskålen. Jag lät det gå ett par dagar och det kändes någorlunda ok, lite ömt och stelt på sin höjd. Men efter det har smärtan ändå kommit och gått. Ibland hugger det till ordentligt och gör väldigt ont. Beslutade därför mig att besöka en naprapat. Han vred, vände och undersökte men kunde inte sätta fingret på det. Just då kändes knät ändå ganska bra och han trodde att det kunde vara någon form av inflammation eller irritation på menisken.

Jag har fortsatt med styrketräningen men valt att undvika löpning och istället cyklat och kört i roddmaskin. Gjorde ett undantag och testade att springa en kort runda för ca två veckor sedan. Det kändes bra men dagen efter hade jag ganska ont. Under styrketräningen upplever jag ingen smärta alls. Är som tidigare nämnt stel och lite öm dagen efter.

Värst är det egentligen när jag inte rör mig och kanske suttit still ett tag och vrider lite på knät. Det är som sagt då det kan hugga till. Ska väl också tillägga att det kan göra ordentligt ont att gå ned för trappor.

Vad kan nu detta vara? Först misstänkte jag löparknä, men upplever ingen smärta vid löpningen. Den kommer efteråt när kroppen börjar bli kall.

Min fotbollssäsong börjar om en månad. Är jag bara orolig i onödan och bör helt enkelt bara köra på och vänta ut problemet. Eller kan jag göra något för att få ordning på detta? Det stör ju egentligen inte mig särskilt men vill ju samtidigt inte riskera att förvärra problemet.

Tack på förhand!

Svar:

Den vanligaste orsaken till knäskålsnära smärta hos löpare (och många andra idrottare) är jumpers knee, en inflammation i knäskålssenans infästning i knäskålsspetsen. Den har ofta flera olika samverkande orsaker, såsom otillräcklig koordinationsgrad, svaghet i excentrisk styrka, stegfel, skofel och överbelastning. För att veta vad som förorsakar dina besvär behöver man undersöka ditt knä och dina färdigheter, vilket säkrast görs hos din idrottsläkare. Botet är att eliminera dina brister genom träning, inte vila. Vila eliminerar inte orsaken till dina besvär, utan riskerar i stället att försämra dina möjligheter till aktivitet.