Vad kan ha hänt i mitt knä?

Fråga:

Jag är kvinna, 26 år gammal och spelar fotboll. Under en match på konstgräs för några veckor sedan skadade jag knät. Jag upplevde ett dovt ”kluck” och fick ont då jag skulle göra en riktningsförflyttning och hade tyngden på knät. Precis då gjorde det ont, men jag kunde en minut efter skadan stödja på benet utan problem och gå nästan obehindrat. Jag lade på kyla och hade det i högläge i ungefär 10 minuter. En timme efter skadan började knät svullna och blev rejält svullet under natten. Dagen efter kunde jag fortfarande stödja på benet men hade ganska ont och var svullen. Det kändes i vissa lägen(vriden fot och likande) helt ”lamt”, kanske nerver i kläm på grund av svullnaden?

Nu har nästan en och en halv vecka gått sedan skadan och nu kan jag sträcka men ej böja benet helt.

Läkaren som jag besökte en vecka efter skadan (trodde inte att det kunde göras någon vettig undersökning innan den mesta av svullnaden lagt sig, kanske dumt) säger att det rör sig om en inflammation men gav inga svar på vad som egentligen gick fel från början eller om jag hade fått några ledbandsskador. Han sa åt mig att gå på ”kryckkäppar och sjukskriva mig en vecka” ett råd som jag inte följt eftersom jag ju känt mig i princip bra bortsett från svullnaden och sträck- och böjningssvårigheterna.

De gjorde en röntgen och såg inga frakturer eller snedställningar i knät. Läkaren och en sjuksköterska i laget tyckte att jag verkade för stabil i knät för att det skulle vara en korsbandsskada.

Min fråga är vad som kan ha hänt i mitt knä och hur jag ska hantera detta. Kan det vara farligt att spela fotboll även om jag känner mig bra och stabil i knät? Ska jag försöka trycka på hårdare för att komma på magnetröntgen eller kan jag vila i några veckor och sedan träna på som vanligt? Finns det några knäskydd som kan vara till hjälp?

Har tidigare haft inflammation i muskelfästen eller likande i knät (fick väl ingen precis diagnos då heller) vilket faktiskt påminde om de problem jag har precis nu.

Svar:

Hej!
Vid en knäskada med rejäl svullnad bör läkaren punktera knät, dels för att tömma ut vätska för att möjliggöra snabb rehabilitering, och dels i diagnostiskt syfte. Om ledvätskan består av blod bör man misstänka allvarlig skada och utföra en MR-undersökning (magnetkamera) och/eller remittera för artroskopi. Om man tömmer ut ledvätskan snabbas läkningen på, i synnerhet om den är blodig eftersom blod utanför blodomloppet startar en ogynnsam inflammationsreaktion, och rörligheten i knät bli bättre. Om knät töms på vätska är det dessutom lättare att undersöka, och därmed få en korrekt diagnos så att man vet vad man skall göra härnäst.
Att du skulle få en inflammation av skadan är ju den naturliga följden av en skada, men jag har svårt att föreställa mej att ditt knäproblem primärt är en inflammation.
Det man bör göra nu är således att fastställa arten och graden av din skada genom undersökning. Om doktorn i fråga inte klarar det bör han remittera dej till någon som kan, t ex en idrottsläkare eller ortoped. Idrottsläkare kan man söka på egen hand, t ex hos oss på IMES/Idrottsdoktorn.se. Till ortoped behöver man få en remiss, via sin husläkare. Utan en rimlig diagnos kan man inte ge dej några bra konkreta råd.