Vadkramper

Fråga:

Hej
Jag är en frisk kvinna i 45-års åldern som alltid motionerat och är normalviktig, ej rökt någonsin. Jag har pga tidigare meninsskada i tonåren fått artros i ett knä som nu fått en ny led för 1 år sedan utan komplikationer. Dessutom är jag lyckosamt opererad för spinal stenos på 2 kotnivåer för några år sedan pga medfött trånga förhållanden och artros. Om jag tränar så mår jag bra och jag jobbar heltid. Vi har hund så jag är ute i terrängen upp till 2 timmar om dagen. På kvällarna får jag dock väldiga kramper under fötterna och i vaderna. Vaknar varje natt av detta. Ryggstyrkan mättes på rehabträningsgymmet till en 20-årings nivå för ett tag sedan, och knät är jättebra, så varför nu detta? Jag tror att det kommer från ryggen trots allt, eftersom jag ofta känner mig väldigt trött och ansträngd i korsrygg och bäcken efter mina långa vandringar. Det svider i musklerna och ibland känner jag av ischias, men det är bara muskulärt inducerat den här gången visar MR. Strechar ofta men det verkar inte hjälpa trots att jag gör på rätt sätt. Vad kan man mer göra? Bara att acceptera läget efter alla mina operationer? Har prövat zink- och magnesium utan resultat.

Svar:

Kramper i fötter och vader har med ditt nervsystem att göra. Det ändrar sej med åren och vissa skador och det är inte ovanligt med de fenomen du beskriver – faktiskt mer vanligt ju äldre man blir. Ibland (men inte så ofta som man påskiner i massmedia) hjälper magnsiumtillskott, av något oklar anledning då magnesiumbrist sällan kan påvisas. Det finns också andra medel att pröva, bl a medel som ursprungligen använts mot Parkinsons sjukdom, medel som har effekt på dopaminsystemet i nervsystemet. Det vanligaste medlet är Sifrol, som man kan pröva i låg och/eller stegrande dos, beroende på hur väl man tål det och vilken effekt man får. Om man har en kunnig husläkare kan denne bistå med recept och kontroll. I annat fall är en remiss till neurolog nödvändig. En annan välbeprövad medicin är Stesolid, ett lugnande medel, i låg dos (2 – 5 mg) till kvällen/natten, som har god dokumenterad effekt på kramper i musklerna. Fråga i första hand din husläkare, och om denne inte kan hjälpa dej – be om remiss till neurologspecialist.
Ischiasbesvären kan förorsakas av ”falsk ischias”, d v s inklämning av nerven  i dess passage genom höftrotatorerna. Det kan bero på stramhet i musklerna, och brukar kunna avhjälpas med stretching. För att stretcha rätt och effektivt behöver du manuell instruktion av någon med rätt kunskap. Idrottsmedicinskt utbildad läkare, sjukgymnast eller naprapat är exempel på yrken med rätt kunskap för dina besvär.