värk över skenbenet vid stillastående, gång och löpning

Fråga:

Hej

Har en dotter på 25 år som pluggar utomlands varför jag frågar ”åt” henne.
Hon har tidigare tränat ett par ggr /vecka, löpning, step-ups, aerobics mm. För 2 år sedan akut debut med smärta över benhinnorna bägge sidor. Fick bl.a. ulj-behandling hos sjukgymnast (i Polen) och vilade. Blev inte bättre och har sedan dess inte kunnat träna med benen överhuvudtaget pga smärtor. Får också direkt ont vid stillastående och gång – vilket är ett problem då hon studerar medicin och behöver kunna stå länge på t.ex. operationer.
Har idag besökt en kärlkirurg som gjort ett ulj på benen och sagt att hon har stora insuff.problem i benen och måste använda stödstrumpor dygnet runt.
Både hon och jag tycker dock värken sitter på ”fel” ställe för att komma från detta….
Hon kommer hem i sommar först och beskedet har gjort henne både ledsen och undrande. Tilläggas kan att jag är diagnosticerad (genetiska mott/KS) med EDS och båda döttrarna har samma besvär som jag med sina leder.

Svar:

Hej!
Underbenssmärta kan uppstå av en rad olika orsaker, såsom t ex kompartmensyndrom, musekinflammation, koordinationsstörning/muskelsvaghet. Kärlinsufficiens är en extremt ovanlig diagnos/orsak hos en så ung indvid. Att EDS skulle förorsaka dessa besvär finner jag mindre troligt.
Det finns för få uppgifter i din fråga för att jag skall kunna gissa vad besvären beror på. Man behöver läsa tidigare undersökningsresultat och göra en egen bedömning för att kunna svara på frågan. Sök vid hemkomsten hos husläkare för vidareremiss, eller direkt hos oss på IMES/www.idrottsdoktorn.se.