Vart tog min framtidsdröm vägen???

Fråga:

Hej!! Jag är en tjej på 17 år som älskar sport! Jag är elitkanotist och vanligtvis tränar jag 10 gånger i veckan. På sommaren blir det bara paddling och löpning och på vintern är det mycket skidåkning, gym och simning. Jag tränar och tävlar både nationellt och internationellt och hela min framtid är KANOT. Men inte nu längre…

För ungefär fyra år sedan började jag få väldigt ont i knäna, både när jag sprang och paddlade. Jag uppsökte flera sjukgymnaster som gav mig olika övningar men inget hjälpte. Det blev lite bättre ett tag men i somras kom smärtorna tillbaks. När jag paddlar så börjar det i muskelfästet i knäna och sprider sig upp till låren. Det är en fruktansvärd smärta som inte går att beskriva.

På sm i kanot fick jag så ont att jag inte kunde gå ur kanoten. Jag uppsökte en läkare på plats som sa att det var brister i muskelfästet. Han sa att min kanotkarriär var över för ett tag och att jag inte fick anstränga knäna något mer… jag har lyssnat på honom och slitit mig från paddlingen sedan tre månader tillbaka. Men borde det inte bli bättre???

Smärtorna ökar och nu kan jag knappt gå två meter utan att det värker. Jag kan inte gå i trappor, inte cykla, inte hoppa osv… jag känner mig totalt handikappad!!! För ett tag sedan uppsökte vi ännu en läkare och hon sa att det var Mb Schlatter, och att det inte går att bota… Det går bort när man blir äldre???

Men jag tror inte på vad de säger! Det kan inte vara dessa ”fel”, eftersom det blir värre hela tiden. Att vila borde hjälpa och lindra, men det visar inga som helst tecken på det. Och jag vill inte vänta. Det gör ondare och ondare för varje dag! Så snälla, ge mig din hjälp! Vad ska jag göra och vart ska jag gå för att få en korrekt och rättvis bedömning??? JAG BEHÖVER HJÄLP. Snart går jag under jorden. Jag vet inte vad jag ska göra.
Mvh

Svar:

Knäproblem med den besvärslängden kräver noggrann diagostik för att man skall kunna ge råd om korrekt behandling. ”Brister i muskelfästet” är ingen diagnos, och säger heller inget om orsaken till besvären. Å andra sidan var detta en diagnos som ställdes ”i fält”, och då kan man inte åstadkomma någon mer djuplodande undersökning.
Mb Schlatter är relativt vanligt i tonåren och debuterar ofta tidigt, men har en besvärstid som oftast ligger mellan 6 mån till 2 år, något du borde ha passerat härvidlag. Mb S är heller ingen orsak till att ge upp sin idrottskarriär. Jag tror inte att du har Mb S.
Du behöver således försäkra dej om rätt diagnos för att kunna få rätt terapi. Bäst chans till detta är hos idrottsläkare eller ortoped med idrottsinriktning. Bor du i Stockholm finns sådan hos t ex oss på IMES.