Vätska i knät

Fråga:

Min dotter har ramlat av en häst. Efter röntgen skickades vi hem då det inte var något brutet. Nu fick vi telefonsamtal att det finns vätska i knät. Vad betyder det? Vad bör vi göra? Hon haltar och har ont.

Svar:

Hästsportolyckor är oftare än i andra idrotter allvarliga. Vätska i knät kan innebära antingen blod eller ledvätska. Om knät svullnat snabbt efter skadan rör det sej ofta om blod, ett tecken på en skada inne i leden. Man borde ha punkterat leden för att fastställa typ av vätska, vilket avgör omhändertagandet. Ledvätska (”vatten”) i leden innebär mindre allvarlig retning av ledens slemhinnor, och läker vanligtvis ut av sej själv. Vid blod i leden bör man gå vidare i diagnostiken och utesluta korsbandsskada, ledbroskskada, meniskskada m m, vilket inte syns på en vanlig röntgen. För att underlätta för den drabbade tappar man i normala fall ut den vätska som finns i leden, oavsett vad den består av. Det gör att man kan komma igång med aktivitet snabbare och slipper en hel del smärta. Om det ”bara” handlar om ledvätska kan man samtidigt injicera kortison i leden, vilket syftar till att minska risken för att vätskan fyller på sej igen och minska inflammationen.
Knäskador, i synnerhet hos unga människor, bör alltid tas på allvar. En bedömning hos er idrottsläkare eller ortoped är nästa steg.