Vill löpa utan att minska muskelmassan

Fråga:

Hej! Jag är en smal tjej som normalt måste få i sig rätt mycket mat för att inte minska i vikt. Jag har börjat tycka om löpning, men är orolig för att gå ner i vikt. Hur kan jag lägga upp träningen så att jag kan få bra kondition och större muskelmassa genom löpning? Kan tex extra proteinintag före löpning hjälpa mot nedbrytning av muskelmassan? Fettförbränningen bryr jag mig inte om. Tacksam för svar.

Svar:

Det är ett vanligt att kan förlorar kroppsmassa vid löpning. Ju längre sträckor desto mer energi och kroppsmassa går åt. Men det är också relativt lätt, åtminstone vid löpning på amatörnivå, att med lite eftertanke kompensera för detta. Jag kan inte här förklara hur du skall göra för att vara optimal, då bl a din träningsmängd, kroppsmassa och nuvarande status saknas. Om du är tveksam eller behöver tips och råd kan ett första steg att läsa på själv i en enkel bok om kostupplägg, t ex Idrottarnas Kostbok, som du kan hitta på SISU (www.idrottsbokhandeln.se/bocker/SISU-Idrottsbocker/1340/Idrottarnas-kostbok/783/).
Man bör inte räkna med att öka sin muskelmassa nämnvärt av motionslöpträning. Det har delvis att göra med att man mest använder de långsammare/uthålligare muskelfibrerna under distanslöpning, och dessa blir aldrig särskilt voluminösa.
Om man vill öka sin kondition är löpning generellt en bra metod. Ju mer intensitet i löpningen desto större effekt på konditionen. Det är en av orsakerna till att lägga in intensivpass (intervall, backträning) i sitt vardagslöpande. Mer om detta hittar du under artiklar på denna hemsida, t ex; www.idrottsdoktorn.se/artiklar/konditionstraning-principer