Ont i höften vid löpning

Fråga:

Hej!
Jag springer regelbundet 3 ggr/v sedan 1,5 år, men har till och från problem med smärta på höftens utsida (endast höger). Kortare distanser upp t 4 km går bra och jag känner inte av något under löpningen. Längre eller snabbare distanser gör oftast att jag känner obehag. Största problemet kommer dagen efter och senare, då jag känner mig stel i höften och en svidande smärta känns på en punkt under ”bäcken-kammen” när jag rör mig. Värst när jag suttit stilla en längre stund.

Jag har sökt hjälp hos sjukgymnast som trodde att problemen var ”muskulära” och gav mig ett styrketräningsprogram och stretchövningar. Efter detta blev jag mycket bättre, men så i början av sommaren kom besvären tillbaka igen och jag vände mig till en naprapat som gett mig stötvågsbehandling och en slags ”elstimulering” av musklerna i området. Även ordinerad strechövningar och att avstå löpning under behandlingen. Jag håller nu på att försöka trappa upp löpningen igen. Tyvärr känner jag fortfarande av besvären i höften, även om jag till en början tyckte att jag blivit bättre.

Jag skulle vilja ha en second opinion om mitt problem? Jag vill inget hellre än att kunna springa igen, även om jag bara är en vanliga motionär.

Svar:

Hej!
Mitt första intryck av din historia är att dina besvär är muskulära, och det som talar för det är att du blev förbättrad med fysioterapeutisk insats, träning och töjning hos naprapat. Lokalisationen av besvären, utsida höft,  ger en ledtråd som talar för engagemang av t ex höftrotatorernas fäste i den stora lårbensknölen, trochanter major, eller övre fästet för sträckmuskeln till lårets yttre bindvävsstråk, m tensor fasciae latae. Närmare än så kommer man inte utan en undersökning. Att förlita sig på vila från fysisk aktivitet är kontraproduktivt, då det inte åtgärdar mekanismen bakom och riskerar att minska de färdigheter du tillägnat dig under träningen. Om du tvingas avstå från löpning bör du under tiden träna din styrka, uthållighet, kondition, smidighet och koordination på annat sätt. Om diagnosen är något av ovanstående kan det vara hjälpsamt att se över löpteknik och analysera om dina förmågor räcker till för det du vill göra, att löpa. Mest hjälpsamt för detta borde vara en löparinriktad naprapat eller sjukgymnast/fysioterapeut, se t ex www.loparkliniken.se.