Ont i vader och smalben vid löpning

Fråga:

Hej, jag är en tjej på 23 år som på senare tid fått problem gällande min träning. Jag har sprungit relativt regelbundet i ca 6 års tid och har (dumt nog) aldrig provat ut några löparskor som passar, utan valt ”på känn”, vilket dock fungerat bra.
Jag brukar generellt springa 2-4 mil i veckan, sommartid mest i skogen och vintertid mest på asfalt.
Det senaste halvåret har jag haft problem med olika skador och smärtor, jag tror att jag först kan ”skylla på” ett visst par skor som gjorde att jag fick stor smärta i vänster vrist, det verkade vara en rakt uppgående led som ömmade på utsidan. Detta gav med sig efter vila, men därefter har jag nu haft andra problem med löpningen; jag får ofta ont i smalbenen/vristerna samt i vaderna, på båda benen. Det ”sticker till” i vristerna och det känns ibland som att jag ska förlora känseln i fötterna och ramla i löpsteget. Vaderna ömmar och blir efter löpning väldigt stela, ibland ömmar de och ”kliar” (känsla inuti vaderna) emellan löpningen. Jag har väldigt stora vadmuskler och det känns som att det är i musklerna det gör ont. Dock får jag svårt att bedöma ifall de är svullna eller bara stora pga träning. Själva springandet sker väldigt begränsat nuförtiden, ett par ggr i veckan och kanske 30- 40 min per gång.
Smärtorna varierar lite, någon gång har det hänt att jag inte kunnat fortsätta springa men ofta kan jag härda ut ca 30 min, men knappast mer. Då jag är i rörelse kan det emellanåt kännas bra, men smärtorna och känslorna i benen kommer regelbundet.
Detta är ju väldigt frusterande, jag har rådfrågat sjukgymmnast men denna hade svårt att bedöma. Jag vill då gärna kunna springa, och utvecklas -nu måste jag springa i ett ganska lågt tempo och säkerligen med helt fel löpsteg pga smärtorna.

Har du ngn aning om vad detta kan bero på, eller vem jag kan vända mig till för hjälp? Sjukgymnast el. likn? Finns det ngn speciell stretching du tror kan hjälpa mig? Kan det vara skorna som gör att smärtorna uppstår, att jag får fel stöd i steget?
Tusen tack för svar!

Svar:

Hej!
En sak du kan göra till att börja med är att läsa om underbensproblem hos löpare. Det som kallas benhinneinflammation är inte sällan något annat i praktiken, och åtgärdas därefter. Jag tycker att du annars gör rätt när du väljer löparskor, att utgå från hur de känns att springa i. Kom ihåg att innan du väljer skor provspringa ett par hundra meter på butikens löpband. Först då vet du hur de känns på riktigt. Magkänslan säger mer om dina behov än butikens videoanalys.

Jag utgår således från att någon av dina grundkvalitéer inte räcker till, vilket gör att rätt åtgärd är att höja din förmåga genom att träna den. Om det saknas t ex uthållighet i muskulaturen, behöver man uthållighetsträna så att förmågan motsvarar kraven. Träningen bör doseras, d v s påbörjas på tillräckligt låg nivå och ökas tillräckligt långsamt. Ett problem annars är att idrottare har en tendens att vilja för mycket för snabbt. I en del fall är det nödvändigt att anlita hjälp för förmåga-krav-analysen, och handledning för att lägga upp en löprehabplan, t ex hos löparcoach eller annan löpspecialist.