Löpning 5 dagar i veckan

Fråga:

Hejsan,
Jag har läst om fettförbränning på idrottsdoktorn.se…Ni säger att löpning är inte den bästa att bränna fett..det undrar jag varför? min kompis var ganska tjock vägde 95 kg och ca 175cm lång…han spinger 6 km per träning ca 25 min..5 dagar i veckan…efter 2 veckor löpning har hans vikt rasat ner till 85 kg..alltså han tappade 10 kg bara för 2 veckor löpträning….man undrar varför ni inte tycker att löpning träning är den bästa träning om man vill gå ner i vikt…Mvh perotti

Svar:

Hej!
Att dra slutsatser utifrån en enskild individ är inte försvarligt när man arbetar enligt ”vetenskap och beprövad erfarenhet”, såsom vi läkare är förpliktigade att göra av etiska skäl. Visst kan man går ner ofantligt mycket av att öka förbränningen avsevärt genom olika metoder. Det visar sej i de studier som gjorts dock att de allra flesta som ägnas sej åt sådan ”bantning” går upp samma antal kilo eller mer efter att man avbrutit regimen. En förutsättning för att behålla en vikt är att energiåtgång och energiintag är lika stort, hela tiden. Det förutsätter livsstilsomläggning (bl a eftersom nuvarande livsstil lett fram till det oönskade tillståndet med övervikt), något som är bland det mer krävande sakerna man kan ge sej på. För att lyckas med det behöver man en genomtänkt och noggrant upplagd plan, samt att omläggningen inte är för stor. De flesta överviktiga individer är fysiskt inaktiva och har låg konditionsnivå. Att gå från inaktiv till att löpträna 5 dagar/vecka är för dessa extra svårt. En annan sak är att fettförbränning sker bäst vid låg intensitetsnivå. Vid högre intensitet tenderar kroppen att gå över allt mer på proteinförbränning (muskler), vilket man definitivt inte vill åstadkomma. Brytningspunkten ligger mellan 60-75% av maxintensitet/pulsnivå (vilket hos otränade individer motsvarar gånghastighet). Resultatet vid högre intensitet blir viktnedgång som beror på muskelförlust, inte fettförlust. I början av en bantning minskar man dessutom främst på upplagrade snabbförbrända kolhydrater (muskel- och leverglykogen) motsvarande max 1 kg totalt. 1 del glykogen binder dessutom 3 delar vatten, vilket gör att de första 4 kilona vid bantning mest består av vatten och snabbförbrända kolhydrater. Därför: Antal kilon är inte intressant, däremot vad dessa består av och hur bestående det är.