Stukning och benflisa

Fråga:

Hallå där!
Jag stukade foten i slutet av oktober när jag löptränade, då fick ja rådet från sjukupplysningen av vila och börja stödja på den ganska fort. Det gjorde jag och började sedan med balansövningar osv. Därefter började jag klättra, som jag tränar regelbundet.
Jag tänkte att det skulle hjälpa styrkan och balansen i foten. Efter ca 2 veckor så började min häl smärta efter träningen.
Jag ringde doktorn och de sa att jag skulle vila samt äta t.ex voltaren.
När det inte blivit mycket efter ytterligare 2-3 veckor gick jag till doktorn. Han tyckte jag skulle vila mer.
Sen fick jag gå till en annan läkare, han röntage foten och konstaterade att där var en 2mm benflisa under insidan på fotknölen.
Vila och antiinflammatoriska piller blev det nu.
Jag har själv kollat endel sjukgymnastiska övningar som excentriska tåhävningar, de har hjälpt mycket och jag har fått tillbaka rörlighet och det gör inte jätte ont längre när jag skjuter fram knäet.
Jag har även gått till sjukgymnast på idrottskliniken vid råsunda och fått lite fler övningar. Allt verkar vara på bättringsvägen och kroppen kommer att absorbera benflisan så småningom har jag fått veta.
Nu tränar jag på träningscykel, simning och rehab. Samt att jag tänkt börja klättra lite lätt snart och så åker jag längdskidor.

Vore väldigt tacksam med råd för min framtid med träning och rehab!

Några frågor:
Vad tror du om att skaffa hälkudde för hälseneinflammation som avlastning till min häl i vardagen? Eller en hel sula som avlastar foten? Jag tittade på fotlabbets sulor i en sportbutik.
Eller bör jag fixa en formgjuten sula från anatomic?
Hur länge bör jag träna rehab innan jag söker läkare och vart söker jag mig då? (Om det inte blir bättre)
Angående special sulor i allmänhet:
Jag vandrar endel i fjällen, finns det speciella avdämpande sulor för det? Man har ju mycket mer vikt på sig än vanligt med ryggsäcken. Vilka kan du tipsa om då?
Med vänliga hälsningar / Karl

Svar:

Generellt är vila en dålig ordination vid den typ av besvär du beskriver. Inte heller kan man räkna med att Voltaren och liknande har någon avgörande effekt på orsaken till dina besvär och deras uppkomst. Hälkopp/hälilägg avlastar inte foten tillräckligt för att ge effekt på hälseneinflammation. Orsaken till sådan är dessutom sällan brist på avlastning, utan snarare brist i vissa funktioner, t ex excentrisk styrka och koordination, olika från person till person. Balansplatta och tåhävningar är bättre än ingen träning alls, men räcker ibland inte till (särskilt vid höga funktionskrav, såsom vid elitidrott). För att veta vad som gäller måste man undersöka dina koordinations- och styrkevariabler mer specifikt, något som tyvärr sällan/aldrig görs i offentligvården.  
Det låter som du påbörjat rehab med god effekt såsom det är. När du återintroducerar aktiviteter bör du göra detta försiktigtvis. När det gäller löpfunktioner och löpning tillämpar vi på IMES särskilt utformad rehab, ”RLS”, en standardiserad doseringsmodell för upptrappning av löpning som individanpassas. Men måste ha mer uppgifter om just dina förhållanden för att optimera just din rehab, något vi förmedlar vid behandlingsbesök. 
Avlastande/tryckspridande ilägg är något som vi rekommenderar vid behov av sådana. Det bästa alternativet är helsuleinlägg, t ex sådant från Footlab AB, som har två olika modeller; Contour och Hike Full Molded. Dessa kan man köpa via Intersport, kostnad ca 300 SEK/par.