ont i foten efter brutna tår?

Fråga:

hej jag är en 18 årig tjej som för två år sedan bröt tre tår på min höger fot(de tre tårna i mitten genom att spela fotboll.jag spelar fotboll cirka 5 gånger i veckan.har haft problem med tårna/foten lite till och från sedan dess, jag har vatt hos min ortoped som säger att han inte kan göra något eftersom de inte är brutna eller så jätte mycket sneda. har även varit hos en sjukgymnast och fått stötvågs behandling på olika ställen på foten där det värker. mitt problem är att jag får ont från början av tårna upp till fotleden så när jag böjer foten upp och ner (tex när man kör bil)så gör det otroligt ont så har problem med mycket i min vardag. tårna är helt stela sedan jag bröt dom och jag kan inte böja dom något alls, men det som oroar mig nu är fotleden för det är den som värker när jag rör på foten, svårt att förklara men långt in i fotleden om man kan säga så.trycker jag på stället/ställena så gör det mer ont. nu har det gått så pass långt att det gör ont även när jag bara går. kan detta vara något som jag har fått på grund av att jag bröt tårna(vilket min sjykgymnast tror) eller är det en ny skada? vad i så fall?

Svar:

Om ortopeden frikänt lederna och fotskelettet sitter sannolikt inte problemen där, utan i mjukdelarna. Vid frakturer fixeras leder och mjudelar under viss tid med gipsning, för att säkerställa läkningen. Det innebär dock att mjudelarna under gipstiden blir midre rörliga; musklerna förtvinar och blir kortare, vilket gör att rörelseinskrängning är regel efter gipsning. För att återfå rörlighet och styra är det nödvändigt med rehabträning efter avgipsning, något som inte alltid sköts ordentligt och/eller på tillräckligt hög kvalitetsnivå. Följden blir att rörligheten och styrkan inte återkommer, vilket gör att man känner sej stel och lätt överbelastar de försvagade musklerna. Det är den troligaste förklaringen till dina besvär.
Stötvågsbehandling har ingen plats i rehabiliteingen i detta läge, i bästa fall får man symptomlidring, men orsaken kvarstår.
Du behöver träffa någon som kan ställa rätt diagnos och ge rätt ordination, något du hittills inte fått. Din idrottsläkare är bästa valet i denn situation.