Barn och träning
HAR TVÅ DÖTTRAR PÅ 8 ÅR SOM TRÄNAR AG-GYMNASTIK 4 GGR I VECKAN 3 TIM ÅT GÅNGEN. DE ÄLSKAR SIN GYMPA MEN SOM MOR ÄR JAG OROLIG ATT DET BLIR FÖR MYCKET TRÄNING? DE ÄR PIGGA & GLADA, ÄTER BRAOCH ÄR DUKTIGA I SKOLAN. VAD BÖR MAN VARA UPPMÄRKSAM PÅ?
Svar:
Hej!
Barn och träning är ett särskilt kapitel. Tränare vill alltid att barnen skall träna så mycket som möjligt, särskilt när man kommit en bit på vägen. Simmartränare brukar ibland vara dåliga exempel på hur man kan driva barn till mängdträning som de uppenbarligen inte mår bra av på sikt (även om det finns många bra, kunniga och insiktsfulla simmartränare också).
Barn måste få tid för sin egen utveckling på flera plan och behöver använda bl a leken för att komma vidare i sitt mognande. Om för mycket tid och energi läggs till en enstaka aktivitet blir risken att andra delar av deras personlighetsutveckling blir lidande. Även kroppen kan bli lidande, vilket exemplifierar sig i de fall av muskelsmärtor, anorexi och rörelseinskränkning vi läkare möter i vår vardag.
Hur mycket barn kan träna och hur mycket som är lämpligt är två skilda saker, och inte alltid lätt att veta i det enskilda fallet. Ofta står tränings- och prestationsambitionerna i motsats till det ”sunda förnuftet”, vilket gör det lätt att avgöra vad som är bra i teorin, men ibland svårare i praktiken.
Jag har alltså inget rakt och enkelt svar på din fråga, utan det måste bedömas från fall till fall. Den som bäst kan råda dej för dina barn är nog en pediatriker (barnläkare), vilket finns på alla större orter (se telefonkatalogen). Ibland har idrottsföreningen egna kontakter med barnläkare som kan erbjuda särskild rådgiving, något som alla föreningar borde ha om man är seriösa. Om du är tveksam kan du också vända dej till någon av de anslutna barndoktorerna nära din ort. I Sverige finns flera ledande experter på området, t ex dr. Per Bolme i Norrköping och dr. Claude Marcus i Stockholm.