Hjulbenthet

Fråga:

Hej. Jag läste ditt svar om hjulbenthet.
Märkligt nog har jag träffat en nu sedan länge pensionerad sjukgymnast som tränade bort detta på sin patienter.
Om hjulbentheten försvann när man gick upp på tå var det en ”falsk” hjulbenthet som kunde korrigeras. Om den bestod var det strukturellt och gick inte att träna bort.
Hon visade foto på före och efter behandling.
Låter märkligt men det är ju också konstigt att hjulbenten på somliga försvinner vid tåhävning! Eller finns det en annan förklaring?

Svar:

Hej!
Hur benet ser ut framifrån eller bakifrån beror på hur foten och höften är vinklad. När man står på tå låser man både fot och höftvinkel, särskilt om man har en extremt utåtviklad eller inåtviklad ställning, vilket påverkar utseendet i vissa vinklar. Jag förstår fortfarande inte meningen med att försöka träna bort en ”hjulbenthet” om den inte ger besvär. Risken om man ändrar en inlärd rörelsedynamik är att belastningfel och besvär skapas. Kroppen är fantastisk att anpassa sig till olika anatomiska förhållanden, vilket sker naturligt och är inbyggt. Jag har för stor respekt för den naturligt skapade kroppen för att av kosmetiska skäl vilja ändra något som redan fungerar bra. Mitt råd är att bara ändra det som är absolut nödvändigt om det ger ett betydligt lidande, vilket gäller i all min medicinska gärning.