Ingen effekt av träning/stumhet, seghet
hej doktor Leijonwall
Min dotter är elitsatsande ungdom i löpning och längdskidåkning. Hon tillhör nationell elit i bägge grenarna och fram till försommmaren i år har träning och tävling utvecklats enligt förväntan. Hon är pigg och glad och mycket träningsvillig. Hon tränar med mål att bli bättre och ryggar inte för hård träning (både intervall, laktat och distans)
Träningsmängd: Antal pass i veckan 5-6, längd distanspass: 1,20-2h. Intervall: 12-15 minuters effektiv intervalltid. Löpning och rullskidor varvat.
Nu till frågan:
Under stora delar (läs hela) av årets löparsäsong har hon känt en uttalat seghet stumhet i benen. Vid tävling upplever hon att:”mjölksyran kommer tidigt, i andningen är jag inte ett dugg trött).
Ovanstående känsla har medför att hennes kilometertider försämrats men mellan 30-40 sekunder jämfört med i fjol. Det är mycket så tävlingssäsongen i löpning blev inte riktigt som hon förväntat.
På rullskidor däremot känner hon inte samma trötthetssymtom. Styrkan i rullskidor har förbättrats avsevärt senaste året.
Vad är det som är fel? Vi själva tror på två teorier. Vad tror du?
1. För hård träning. Vid ett par tillfällen under sommaren har hon hälsat på träningskompisar. Vi det här tillfällena har flickorna tränat hårt med hög mjölksyrahalt i flera pass efter varandra.
De senaste tre veckorna har vi släppt upp träningen och kör enbart lugn distans med korta fartleksinslag 10-20 sekunder. Stumheten/segheten känns bättre men är inte borta.
Är vi på rätt väg? Hur lång tid kan det ta att återhämta sig?
2. Puberteten. Kan puberteten påverka förmågan att springa fort och länge? Kan låg mjölksyratröskel/seghet/stummhet kopplas till pubertet?
Min dotters kroppskonstitution har förändrats, sista 18 månaderna, men hon har inte gått upp nämnvärt i vikt. 162/50 kg.
Svar:
Min gissning utifrån allt för få uppgifter är att det handlar om en kombination av de två möjligheter du beskriver. Felträning är också en möjlig orsak.
Min åsikt är att man bör vara lika seriös i sökandet efter orsaker till besvären som i idrottsambitionerna. Att bara förlita sej på gissningar är därför inte tillräckligt. Läkningstiden för ett fullt utvecklat öveträningssyndrom är i genomsnitt 6-12 månader förutsatt rätt terapi.