Fotproblem, fraktur, mjukdel eller jones fraktur?
Hej, behöver lite goda råd angående en fot som krånglar efter att jag varit ute och sprungit.
Var ute och sprang men kom inte så långt då jag nästan omgående trampade på vad jag tror en spetsig sten som gick upp genom sulan i foten, tre-fem centimeter bakom främre trampdynan på lilltåsidan av foten. Under på utsidan. Otrolig smärta och jag stöp som en fura. Svartnade tillfälligt (trodde jag bröt foten), men minskade ganska fort, ca fem minuter. Jag blev sittande på marken. Sedan var det bara att halta tillbaka till bilen.
Hemma kunde jag konstatera att det inte var speciellt mycket svullet men med något blå nyans som en enkrona under foten. Smärtar när jag belastar men är hanterbart om jag har vettiga skor.
Trodde att det skulle släppa men sitter kvar och har öket efter en dryg vecka samt fått en kraftigare blånad. Känslan är lite som att ha en liten kula under foten.
Jag tog mig tillslut till en läkaren som efter att ha misshandlat min fot en stund glatt konstaterade att jag förmodligen brutit eller har en spricka 5:e mellanfotsbenet. Ingen röntgen.
Jag skulle inte göra något mer än fortsätta gå på foten så skulle den läka av sig själv.
Något märkligt då han gav mig ett par kryckor och lindade foten för att jag inte kan gå på foten vid det här laget!
Hemma så kollade jag upp vad det var för ett ben han talade om och kunde konstatera att symtomen stämmer väl med vad som kallas för Jones Fraktur, som borde röntgas och gipsas och absolut inte belastas 6-8 v. om det var rätt diagnos. Humm.. vad ska jag tro och göra?
Svar:
Frakturmisstanke skall i princip alltid verifieras med röntgen, inte minst för att utesluta komplikation och för att förutsäga prognos och förväntad läkningstid. Jones fraktur är en skelettskada på 5:e mellanfotsbenet nära leden till fotbasen. Om den beror på stressfraktur (mindre sannolikt i detta fall) är risken för komplicerat läkningsförlopp större. Särskilt övervägande bör alltid ske vid frakturmisstanke i närheten av grundleden till 5:e mellanfotsbenet. Det övervägandet bör ske hos idrottsläkare eller ortoped och föregås av röntgen hos t ex husläkare.