Axelskada vid skidåkning
Hej,
Jag har tyvärr gått och dragit på mig en överansträngning i vänster axel. Jag har planerat in klassikern, med vasaloppet som start. Jag har åkt väldigt lite längdskidor tidigare i mitt liv och startade med rullskidor i oktober. Min första resa till snön gjordes i mitten av dec, körde då 3 mil på 2 dagar. Där efter blev det några dagsturer på 1 mil, 4 st i löpet av 3 veckor. Sen begav jag mig till norge 15 jan, där jag bestämde mig för att åka ett långt pass innan jag åkte hem. Lördagen 2 mil och söndagen 4 mil. När jag körde 4 mil fick jag ont i axeln, jag slutade staka och körde bara diagonalåkning och axeln hängde bara med i rörelsen. Denna smärta försvann efter 3 dagar. Skönt tänkte jag! Sen körde jag, 10 dagar senare, på stakningsmaskinen i gymmet. Då kom smärtan bara efter sådär 3 minuter. Detta är 2 veckor sedan och smärtan finns fortfarande. Jag har varit hos naprapat 3 gånger och idrottsmassör en gång. Smärtan sitter uppe på, lite ut i övre arm och lite ner mot armhålan. Har fått förklarat att mina bröstmuskler är väldigt spända, en axel som skjuts fram, skulderbladet hänger inte helt med i rörelsen (vid flexion i armbågsled) Nu är frågan till dig, hur lång tid brukar en överansträngning i axel ta? Om jag kör öppet spår om 3 dagar med en axel som är ”lagom” öm, är risken stor att den kommer förvärras?
Svar:
En förklaring kan mycket väl vara den du redan föreslagits, men det kan inte uteslutata att andra mekanismer ligger bakom. Bl a är den lila leden mellan nyckelben och axel känslig, och drabbas inte sällan av överbelastning.
Läkningstiden är heller inte samma sak som besvärstid. Man kan vara smärtfri men ändå inte läkt, vilket kan ställa till problem med ”återfall”. Besvärstid i bästa fall är gissningsvis 2-8 veckor – för närmare precisering måste man säkerställa diagnos, och för bästa utfall ordinera rätt terapi, något som är en idrottsläkares uppgift.
Att tävla i hårt belastande aktivitet och relativt nyskadat läge kan därför inte rekommenderas så snabbt som du nämner, hur gärna man än skulle vilja motsatsen.