Kraftigt stukad vänster fot

Fråga:

Hej!
Jag har varit elitidrottare halva mitt liv och löpning ingår en hel del i min träning. Hade för tio år sedan en hel del problem med vrickningar och stukningar. Jag har stukat fötterna en del efter det men det har varit lättstukningar och försvunnit efter någon vecka. För tio veckor sedan råkade jag ut för en cykelolycka,på väg till träningen. Jag fick sladd på bakdäcket och foten fastnade och vreds om när jag landade. Jag hade oerhört ont och kunde inte röra mig utan att skrika av smärta, ambulans hämtade mig och de trodde min fot var bruten, läkaren röntgade den och inget var brutet utan jag hade bara fått en kraftig stukning. Foten var dubbelt så stor i en vecka och gick inte att böja eller stödja på med kryckor förrän efter en vecka. Gick med kryckor i två veckor, hade den lindad för att få bort vätskeansamlingar, och kylförband i högt läge på kvällarna och nätterna. Efter tre veckor började jag gå till en sjukgymnast och rehabilitera foten. Jag har i 7 veckor gjort rehab varje dag, bslansövningar, styrke övningar och stretch, styrkan har blivit mycket bättre även om den är sämre än min friska fot men rörelsen i foten är jätte dålig framåt. Och det gör jätte ont på inre fotknöl vid ankeln vid framlutat läge. Dessutom svullnar min fot fortfarande upp hela tiden. Min sjukgymnast vill att jag kollar upp foten igen så ingen annat problem ligger där, och ortopeden jag gick till bara sjätte av mig och sa att den läker med tiden. Jag håller på med kval inför VM i paddling och har en del löptester framför mig om tre veckor,VM i paddling är i slutet på augusti. Jag har testat att småjogga lite lätt och smärtan kan jag ta men rörelsen är så dålig, kan inte ta ut rörelsen i stegen eller trycka ifrån, så vad ska jag göra? Jag har hört att koagulerat blod kan vara orsaken och som man kan få bort via elstötningar och massage, stämmer det. Försöker gör allt jag kan för att bli bra så fort som möjligt!
Mvh josefine

Svar:

Den mest sannolika orsaken till ditt läge är att rehab kommit igång relativt sent. Ju längre man väntar med detta desto längre blir rehabiliteringen. En förutsättning för det är att den enskilde idrottaren känner sig tillräckligt säker att det är genomförbart trots smärta – d v s att kontakten och förtroendet till behandlande läkare är fullgott. OBS dock att detta är förutsatt att man uteslutit fraktur och allvarligare ligamentskada, där andra åtgärder är aktuella. Orsaken till att undersöka i initialskedet är just att försäkra sig om att det inte föreligger någon fraktur eller ligamentskada, och om man inte kan det vid första undersökningen bör den kompletteras. ”Ortoped” i största allmänhet räcker inte till för de krav som bör ställas på en läkare som handhar VM-elit. För det behövs idrottsmedicinsk kompetens och erfarenhet. Om din klubb/ditt lag inte har sådan är det nog hög tid att kontraktera en sådan. Att få ett besked om att ”det läker med tiden” indikerar att vederbörande inte förstått allvaret i besvären för den enskilde idrottaren. Dessutom är det inte ett dugg hjälpsamt utan bidrar till osäkerhet och rörelserädsla.
Elstötar och massage har mycket liten eller ingen effekt på de besvär du upplever, åtminstone om man förlitar sig på vetenskap och beprövad erfarenhet.
Detr du bör göra nu är att få en kartläggning av din funktion – hur ditt läge är just nu. Det skall ske hos idrottsläkare genom undersökning och ev komplettering med MR. Utifrån detta kan man göra en realistisk rehabplan och uttala sig om prognosen.