Benhinnans samband med en ömmande vad

Fråga:

Hej! Jag började i mars efter några månaders uppehåll börja springa en del, mest backintervaller. Efter ett tag fick jag ont (ömmande/krampande smärta) i vaden (i princip hela vaden, möjligtvis lite mer inåt). Jag tog utan vidare eftertanke paus från backintervaller och promenerade istället. Tiden gick och jag joggade ibland. Jag körde backintervaller emellanåt och det gick bra. När sommaren kom gick jag mycket promenader, rörde på mig mycket varje dag, sprang ibland, körde backintervaller. Och ibland kunde den här ömmande vaden komma tillbaka, mestadels efter hårdare träning. Men försvann igen eftersom jag tog det lugnare då. I september gick jag ut och sprang ca 8 kilometer två dagar i rad (så långt hade jag inte sprungit på väldigt länge, för jag hade mest kört promenader och kortare sträckor). Här fick jag en intenstiv smärta på främre, inre smalbenet. Haltade lite i en vecka sen blev det bättre och var endast lite öm. Då fick en sjukgymnast titta på det och konstaterade benhinneinflammation.

Men ibland, ganska sällan, kan jag plötsligt få den här svaga smärtan i vaden. Nu kommer den mest på vadens insida, ganska nära ”benhinneinflammations området”. Min fundering är: vad KAN det mystiska problemet med min vad vara? Och kan det ha någon koppling till benhinneinflammationen?
Idag är det snart december och jag har vilat sedan september. Gör mina övningar emellanåt som jag fått från sjukgymnasten, men benhinnan känns väldigt känslig och ömmar (väldigt svagt/obemärkt) men jag är rädd för att förvärra något.
Mvh Tjej 21 år

Svar:

Helt klart är ditt träningsupplägg inte det bästa. Att löpa dubbelt så långt som man brukar, dessutom efter att ha haft löpuppehåll ”väldigt länge” bäddar garanterat för problem med överbelastning. Utan undersökning kan man bara säga att du har ett smärttillstånd i underbenen, inte helt säkert en ”äkta” inflammation. Vila kanske på lång sikt kan få smärtan att försvinna, men risken är att den återkommer när du kommer upp i löplängd/mängd igen. Vila är således ingen lösning – den bör inriktas mot rehab, att få krav och förmåga att balansera varanda. Vad som skall rehabiliteras är individuellt, och behöver testas genom undersökning, och man behöver få fler uppgifter om hur besvären ter sig. Sök helst hso löpspecialiserad sjukgymnast eller naprapat. I Stockholm t ex hos Löparkliniken. Läs gärna på Löparhälsa om underbensprblem hos löpare.