Tvärfraktur laterala malleolen

Fråga:

Hej,
Jag trampade snett den 5/7-2015. Efter 1,5vecka åker jag till husläkarmottagningen. Detta besök gav mig en remiss till röntgen.
19/7 röntgas foten och jag får svaret. Odislocerad tvärfraktur i laterala malleolen.
Jag blir ordinerad att ta mig till akuten för gipsning. Efter fyra timmars väntan på att gipsrum ska bli ledigt så kommer en läkare och meddelar att jag kan åka hem då gipsning inte är nödvändig eftersom frakturen är stabil.
Efter 2 månader så har jag fortfarande ont i fotleden. Uppsöker då husläkarmottagningen igen. De kollar på foten och säger att jag ska boka tid hos sjukgymnast.
Går till sjukgymnast och får övningar där jag ska stretcha ut fotleden eftersom knät åker in mot vänsterknäet då jag niger.
Dessa övningar gör att jag får betydligt ondare i fotleden. Jag avbryter då denna övning.
Bokar tid hos husläkarmottagningen igen i november. Ber att få röntga foten igen eftersom det känns fel.
Röntgar foten den 12/11 och får per post utlåtandet. Tvärfraktur ej läkt. Frakturöppning förstorad jämfört med tidigare röntgen. Befarad pseudiartros.
Får tid hos ortoped 4/1-2016. Hennes utlåtande är att om jag inte har för stora men av frakturen ska operation undvikas eftersom det finns risker med operation även om det är ett enkelt ingrepp.
Jag frågar om jag ska fortsätta gå his sjukgymnast. Hon kan inte förstå varför jag går hos sjukgymnast över huvudtaget.
Jag säger att det är en konstant strålande känsla i fotleden som blir värre när jag vilar.

Men jag tycker att allt känns fel. Har gått 6,5 månad och jag har fortfarande ont/en konstig känsla i foten.

Är detta ett vanligt beslut? Kommer det ens bli bättre utan operation/sjukgymnastövningar?
Jag har lika ont idag som för tre månader sedan.

Svar:

Nje, det är inte ett vanligt förfarande. Eftersom jag inte har alla detaljer kan jag vare sig uttala mig om man gjort en felbedömning från början eller vad som är lämpligast att göra nu. Mitt råd är att lyssna på vad bedömande kirurg har att säga, och vid tveksamhet begära att få träffa en annan (”second opinion”).