Insidan av knät

Fråga:

Tjenare! Fick ont i mitt knä för1,5 år sedan då jag spelade fotboll. Slog ett inlägg med min högerfot då vek mitt knä sig utåt smärtan var rejäl, knät domnade av efter de börja de pulsera rejält. Efter de gick jag hos en sjukgymnast fick övningar igenom att träna tung styrka.. Men skadan gick upp igen på samma vis, fast jag skulle sparka iväg bollen.. Samma smärta samma vridning! Valde att gå till en annan läkare dem tog en mr svaret var en blödning på ledkapseln och lite lätt uttänjt ledband. Fick rehabövningar för detta skötte dem väldigt bra.. Spelade fotboll fick en tackling bakifrån och knät vek sig igen gjorde min rehab igen, sjukgymnasten säger att allting sitter ihuvet. Jag måste sluta tänka på att jag har ont i knät! De har hänt såhär fem gånger under 1,5 år med tacklingar och tillslag på bollen. Har spelat tennis samt innebandy har inte varit några problem! Suittit och jobbat på knä under två dagar då blev mitt knä irriterat igenom ett blåmärke precis där jag har haft smärtan tidigare, på högerknä på vänstersida.. Har du något tips på hur jag skall göra?

Svar:

Fotbollssspelande ställer höga krav på bl a stabilitet- och koordinationsfärdigheterna, vilket visar sig i knäskadestatistiken, där fotboll ligger högt.
Om man har upprepad knäskada som kan misstänkas bero på brister i dessa färdigheter, har man två val: Antingen att sänka kraven (minska på den aktivitet som utgör risk för skada), eller höja förmågan. Förmågan till stabilitet och koordination är i hög grad träningsbart. För att ha optimal nytta av träningen behöver denna vara så idrottspecifik som möjligt, d v s anpassad till den akutella idrotten, vilket kräver detaljkunskap och god pedagogisk färdighet i den specifika idrotten. Det skiljer sig en hel del mellan hur leder, ligament och muskler belastats t ex i fotboll och tennis. Man kan således inte utan vidare inräkna t ex tennisspelande i rehabträningen vid en knäskada som skett under fotbollsspelande. 
Jag känner inte till ingredienserna och upplägg på din hitillsvarande rehab, men om du inte redan genomgått sådan rehab är det hög tid att etablera kontakt med en fysioterapeut/sjukgymnast/naprapat med sådan kunskap och erfarenhet. Bra sådan kontakt brukar kunna ordnas via den egna idrottsklubben, eller via närmaste idrottsläkare. Om du redan har en sådan kontakt behöver du i första hand sitta ned med terapeuten och resonera igenom hur träningen skall kunna förbättras och göra en tidsplan för avstämning, och ”plan B”.
Det förutsätter att du är färdigutredd (med undersökning hos läkare, ev kompletterad med MR) och att din skada är känd.