Ständiga skador i muskler
Hej
Jag är 49 år och har tränat olika sporter, på motionsnivå 3-4 pass/vecka, under hela livet. Jag har dock problem med ständiga skador. Om jag exempelvis börjar cykla mountinbike under våren och ökar träningen succesivt så fungerar det oftas bra under de första veckorna men så fort man början komma igång och ökar belastning och längd på passen så börjar skadorna komma i form av bristningar i lår mm. För att avhjälpa detta så har jag försökt att variera träningen mer men så fort jag förändrar något så kommer nya skador. Denna sommaren har jag dragits med en bristning i lårets framsida vilken jag fått behandlad hos sjukgymnast. Jag har dock försökt att träna genom att köra rullskidor och det har fungerat hyffsat. Dock försökte jag för 1,5 vecka sedan att variera min träning och provade då en steppmaskin på gymmet (belastade mest baksida lår). Detta funkade bra första gången då jag körde lätt under 5 min, andra gången en vecka senare körde jag 15 min (lite hårdare)vilket kändes väldigt bra. Två dagar efter att jag kört mitt senaste steppass så körde jag 1h rullskidor vilket också kändes bra men dagen efter rullskidpasset fick jag väldigt ont i vänster baksida lår och det kändes stumt med en ständigt svidande känsla i muskeln. Jag har sedan dess c:a en vecka haft ständigt ont så fort jag gått mer än till bilen samt en svidande känsla i muskeln. Lång utläggning men två slutliga frågor.
1/ Varför dessa ständiga skador trotts att man försöker att sköta sin träning.
2/ Vad gör jag med min baksida lår, smärtan kom smygande efter någon dag.
Svar:
Ja, skador kan verkligen kännas orättvisa. Kroppen reagerar dock utan moral, men däremot logiskt.
Såsom jag ser det handlar din problem om balans mellan krav och förmåga, samt möjligen balans mellan aktivitet och vila. Överskrids förmågan för mycket kan kroppen reagera med inflammation. Inflammation är kroppens sätt att läka det som uppfattas som en skada. Har en inflammation väl uppstått har den tendens att vara lättirritabel, d v s att återfall är lättare att råka ut för under läkningstiden.
Under vissa betingelser, särkskilt vid långvarig smärta eller smärta som upplevs som allvarlig, kan smärtan bli självgenererande – ”smärta föder smärta”, vilket innebär att delar av nervsystemet blir sensitiserat och signalerar smärta även på mindre stimuli, sådant som inte är relevant i förhållande till skadans allvarlighetsgrad.
Du behöver förmodligen lära dig att bättre dosera krav och förmåga, aktivitet och vila. Det kan vara hjälpsamt att konsultera en idrottserfaren sjukgymnast/naprapat när man designar din rehab. Något quick-fix finns dessvärre inte, såvida man inte enbart är ute efter tillfällig lindring.