Smärta i hälsenan

Fråga:

Jag är kvinna och 52 år. Jag har alltid varit amatöraktiv med simning, skidåkning (längd och utför), tennis, gymping och jogging (tre 30 km Lidingölopp (1998, 1999 och 2001). Jag är 176 och väger 70 kg (kraftig benstomme). Idag är jag aktiv ca 3-5 gånger i veckan med tennis (1 tim), gymping (1-3ggr) och löpning (5-10 km). Dessutom cyklar jag ofta till och från jobbet (ca 2 mil i veckan), promenerar och spelar en

del golf. Jag röker inte och kosten är ok.

Sportandet är ett livselixir för mig och förutom att kunna vara fortsatt aktiv önskar jag att jag kunde springa ett eller flera långlopp till. Jag tampas med en hälsena då och då och ibland under löpning och efter känns det som när jag väntade barn och hade en lätt bäckenbottenuppluckring. (Har ännu inte haft min menopaus.) Dessutom har jag ofta ont överallt och efter en natts vila linkar jag ibland stelt över golvet som en gammal gumma. Jag stoppar i mig en voltaren då och då och fortsätter som förut. Ingenting blir sämre men ändå känner jag begränsningen vid långloppet och oroar mig lite för hur länge jag kan hålla på. Kan jag springa långt igen och vilka råd, både allmänt och konkret, kan du ge mig?

Svar:

Jag tycker det låter fantastiskt att du fortsätter att vara fysiskt aktiv på en hög nivå, men beklagar att du har besvär som nu hindrar dej. Det bör man inte acceptera utan göra något åt!

Det är nästan omöjligt att svara på hur länge du kan ”hålla på” eftersom det är högst individuellt, och spannet mellan fysiska aktivitetsnivåer är stort. Tänk t ex på Evy Palm som landslagsdebuterade vid 41 års ålder och fortfarande vid 66 års ålder springer långlopp. Min uppfattning är att det är fullt möjligt att vara idrottsaktiv långt upp i åldrarna, väsentligen längre och på högre nivå än vad man i allmänhet tror. Det som avgör är hur tränad man är, livsstil och hur mycket fysisk aktivitet man ägnar sej åt. Det sistnämda jämte skador/frånvaro av skador är det som påverkar mest.

När det gäller din hälsena och vad som förorsakar besvären låter det som en överbelastningsskada med inflammationsinslag. Att du ”har ont överallt” är inte naturligt eller något man skall acceptera. För att ställa korrekt diagnos och därmed ge råd om hur man ska läka skadan behövs en undersökning. Det kan du få via din husläkare eller hos en idrottsspecialiserad läkare, t ex idrottsdoktorn.se i Stockholm.

Med vänliga hälsningar,

/Dan Leijonwall
Specialistläkare, idrottsdoktorn.se