Axel ur led flera gånger

Fråga:

Hej !
Det är så att jag har problem med en axel som gärna vill hoppa ur led när jag kör Motocross men även när jag gör andra saker så som snabba utåtrotationer.
Jag körde motocross i helgen och min axel gick ur led igen.. Den var ur läge i cirka 5 minuter , handen domnade bort och det gjorde jätteont som det brukar göra,sen helt plötsligt när jag skulle ta några steg så ploppade den tillbaka själv .dom andra gångerna har den ploppat ur läge och gått tillbaka direkt utan att den har fastnat. Den har säkert gått ur led 10 gånger på 2 år nu.
Jag har fått som svar från några som har varit i min sits tidigare att det är bara operation som gäller om det ska bli helt bra!
Har tidigare fått konstaterat att mina ledskålar är väldigt grunda.
Förra året lade jag ner otroligt många timmar rehabträning för mina axlar men det hjälper inte.. Min vänstra axel håller fortfarande på och krånglar och går ur led.

Det känns som om jag inte har nån styrsel i axeln alls och det värker och gör ont framförallt när jag gör utåtrotationer.

Jag kör motocross i division 1 och man vill ju vara tillbaka så fort som möjligt igen.
Vet inte vad jag ska göra riktigt, är det långa väntetider på en axeloperation? Hur lång rehab tid ungefär ?
Varför är det så svårt att få en magnetröntgen?? Har tidigare fått en vanlig röntgen då det naturligtvis inte har visat att det är nått som är fel. Men det verkar det ju vara ändå när det är såhär.
Hur tycker du jag ska göra?
Ska ta kontakt med en idrottsläkare snarast iallafall.

Svar:

Hej!

Helt klart är ditt fall lämpligt för bedömning inför ev kirurgisk åtgärd. Frekventa luxationer/subluxationer (leden hamnar ur läge) betyder att leden är instabil. Första åtgärd är stabiliserade träning, och när den möjligheten är uttömd kvarstår bara kirurgisk åtgärd. Din axel bör först kartläggas med MR (”magnetkameraröntgen”), det räcker inte med vanlig slätröntgen. Här i Stockholm är det ingen väntetid på sådan undersökning, men ute i landet varierar väntetiden högst avsevärt, på somliga håll upp till 6 månader. Parallellt med detta skall en remiss till  ortopedklinik skrivas. Ortopeden vill oftast att MR är utfört innan man tar emot patienten. Remiss för MR och ortoped skall i första hand din husläkare skriva. Rehabtiden varierar beroende på operationsteknik, vilken kirurgisk åtgärd man väljer och hur ambitiös och kunnig din fysioterapeut (sjukgymmnast eller naprapat) är i detta. Rehabtiden får man räkna med kan ta 3-6 månader innan full aktivitet. Rehab kan man få via remiss till sjukgymnast, vilket den behandlande ortopedkirurgen utfärdar. rehab bör påbörjas INNAN operation, så tidigt som möjligt! Mer avancerad och idrottsspecialiserad rehab kan man också få via oss på mottagningen Idrottsdoktorn.se.