11-åring ont i knä och fot

Fråga:

Hej! Vi har en 11-åring som tränar ishockey och fotboll och som klagar regelbundet över att han har ont i hälen och i knät. Han tror att det är en skada medan vi frågade vår barndoktor som sa att han är plattfot och att det onda i knät förmodligen beror på ansträngningen i musklerna runt foten. Vad säger ni? Han har ramlat en gång på knät men det var för 3 månader sedan och jag tror mest det beror på att han är orolig för att det är farligt! Vore tacksam för ett svar! Mvh/Åsa

Svar:

Plattfothet”, d v s lågt fotvalv i mellanfoten, kan bero på flera olika saker. Bl a är det avhängigt vilken vinkel man har i fotleden. Barn är ofta ”kobenta” i fotleden (valgus), vilket gör att fotvalvet ser lägre ut är ”vad det egentligen är”. Barn har dessutom ofta lägre fotval än vuxna, d v s att fotvalvet ändrar sej en hel del under uppväxten.
Det finns en övertro på att låga fotvalv skulle vara ett problem, och många gånger ställs diagnosen allt för lättvindigt, som en enkel förklaring till många olika problem. Förr i tiden var en vanlig åtgärd vid plattfothet att barnet fick ”hålfotsilägg”, något man gått i från som generell åtgärd, då man upptäckt att sambandet mellan plattfothet hos barn och verkliga besvär är mindre än man trott.
Nu för tiden försöker man göra en funktionell bedömning – se till barnets förmågor i förhållande till problemet, och om möjligt stärka det som fattas genom särskild träning. Ett annat vanligt problem har med fotbollsskor att göra. Det är inte helt ovanligt att skorna skapar problem, inte minst om man t ex använder skor som inte tillåter foten att få plats, ett problem som ofta drabbar barn med låg hålfot. Man behöver således göra en individuell bedömning för att kunna säga vad som är problemet, om det finns ett samband mellan knäsmärtan och fotställningen, och för att komma fram till rätt åtgärd. Det görs bäst hos er idrottsläkare, men om sådan inte finns är ortopedläkare också ett bra val.