13-årig handbollskille med ont i skottarmen

Fråga:

Hejsan min grabb är 13 och får ont i ”skottarmen” när han börjar med hårdare skott. Smärtan är av huggande typ och är precis i övergången mellan axeln (deltoideus tror jag) och överarmen. Han är noga med uppvärmning, tränar 3ggr i veckan och en gång på gym. Han är en välutvecklad ”tidig” 13 åring. Är detta överbelastning eller nervkläm och framförallt, vad bör göras?
Med vänlig hälsning,
Lite orolig pappa

Svar:

Din beskrivning skulle vara mer hjälpsam om man visste var besvären är belägna.: Framsidan? Utsidan? Ryggsidan? Det skulle också vara hjälpsamt att veta när och hur smärtan uppstår, och hur lång tid den håller i sig. 
En orsak till axelbesär hos växande individer är brister i koordination, som beror på att kraven på leden är större än förmågan, avseende nervsystemets förmåga att asnpassa sig till de ökande krav som möter en växande individ med idrottsambitioner. Det mest typiska är en långsammmare smärtdebut och besvär vid utåtvridning och samtidig utsträckning av armen, särskilt i ytterläge).
En inte helt ovanlig orsak till axelbesvär hos handbollsspelare som grupp är distorison i m subscapularis, ”skottmuskeln” som inte sällan börjar vid en upphakning, d v s plötslig debut.
Men svaret får man genom svaren på frågorna ovan kompletterat med en manuell undersökning, t ex hos axelortoped eller idrottsläkare. Vilken behandling man väljer är beroende av denna komplettering.