17-år och för låg vikt

Fråga:

17-åring som äter normala måltider men tränar mycket med viktnedgång. Behöver hjälp med kalorika mellanmål som kanske kan hjälpa.

Svar:

Då behöver du se över din totala kostsituation, inte chansa med kosttillskott eller enstaka mellanmål! Behov vid träning skiljer sej betydligt åt, ibland flera hundra procent (!) från individ till individ, beroende på träningsmängd, intenistetsnivå, idrott, daglig aktivitet m m, och det är därför svårt att ge generella råd som är seriösa. I tidningsspalter och här på nätet uttalar sej kändisar och ”experter” med stor självsäkerhet med just sådana generella råd, som inte tar hänsyn till de individuella förhållandena. Baksidan av detta ser bl a jag på sökande på vår mottagning, samt i de förväntningar människor har i de frågor som dyker upp här. Något ”quick-fix” finns inte. 
Vänd dej till en auktoriserad kostrådgivare, helt med erfarenhet från just din idrott och idrottsnivå, alternativt till din idrottsläkare som kan förmedla sådan kontakt (båda sorterna finns bl a hos oss på IMES).