19 årig fotbollsspelare med ljumsk skada drygt 2 år

Fråga:

Hej! Jag är en 19-årig tjej som går sista året på Idrottsprogrammet med inriktning fotboll. För två år sen blev mina ljumsksmärtor så allvarliga att min rehabtränare sa att jag var tvungen att sluta med fotbollen och all träning. Jag kan inte springa, gå länge eller leva ett vardagligt liv utan ständig smärta. Har besökt hur många läkare som helst, gått på rehab ca 9 månader utan resultat och utan någon som kunnat hjälpa mig, har provat alla möjliga sorters medicin men ingenting funkar, det blir aldrig bättre. Har fått massor med tips från lärare, fotbollstränare på skolan, rehabtränare och läkare på bl.a. reumatologen. Har också röntgat mig med magnetröntgen och det visar ingenting! Har du något tips som skulle kunna hjälpa mig?

Svar:

Hej!
Det skulle vara förmätet av mej att påstå att jag kan hjälpa dej när flera andra läkare inte kunnat. Uppenbarligen är dina besvär något vi läkare har svårt att förklara. För att hjälpa dej behöver man gå igenom vad tidigare läkare gjort, d v s läsa igenom kopia på dina journaler, och sedan komplettera med egen undersökning. 
Jag finner ibland att mina sjukhusbundna kolleger har mindre erfarenhet av hur rörelseapparaten fungerar i praktiken än vad man förväntar sej. Ljumskproblem hos fobollsspelare är tämligen vanligt, och har en rad olika förklaringar; ljumskbråck, nervinklämning, höftböljar/höftrotatorinflammation, slemsäcksinflammation, ländryggsproblem av olika orsak. Dessutom tillkommer tillstånd där den praktiska funktionen hos rörelseapparaten är boven i dramat, något många läkare har för lite erfarenhet av för att kunna bedöma.
Hos oss på IMES/www.idrottsdoktorn.se arbetar vi metodiskt ”enligt vetenskap och beprövad erfarenhet”, och till stor del med utgångspunkt från en aktuella idrotten och individen, vilket skiljer oss från de flesta andra läkarkliniker. Det skulle inte förvåna mej om dina besvär utgår från hur du använder muskler och leder i praktiken, enligt min erfarenhet tämligen vanligt, till skillnad från besvär utgående från någon specifik skada eller sjukdom.