!2 åring med knä problem

Fråga:

Hej!
Jag har en tolvårig tjej som har problem med sina knän, hon får ont när hon spelar fotboll. Hon säger att det blir värk i knäna och kan även kännas som det knäpper i dem.
Tidigare har hennes knä låst sig vid flertal tillfällen, när hon sittere ”konstigt” eller reser sig fel. Det gör himla ont o hon skriker rakt ut.Men när hon slappnar av o vi sakta sänker ner knät så liksom hoppar det till i rätt position.
Under träningar o matcher tejpar vi under knäna, men det ger inte riktigt resultat. Va kan vi göra? Hon vill så gärna kunna spela fotboll. Det är värst med höger knä!
Tack för svar.

Svar:

Möjligen kan leden mellan lårben och knäskål vara ovanligt rörlig och göra så att den ”nästan hoppar ur led”, s k subluxation. Subluxation kan också ske i leden mellan lårben och underben om man har ovanligt rörliga leder.
Om detta kan konstateras brukar särskilt utformad träning hjälpa bra. Ibland behövs ett ledstöd, en orthos, som tillägg. Tejpning brukar aldrig räcka till. Man bör göra en funktionell undersökning för att fastställa vad som förorsakar besvären, så att man kan ordinera rätt åtgärd. Sådan görs bäst hos din dotters idrottsläkare, eller hos knäinriktad och idrottsmedicinskt utbildad ortoped.