Risk för knäskada vid övervikt?

Fråga:

Hejsan!

Jag skulle bli jättetacksam om Ni kunde svara på följande frågor:

1. Är risken för knäskador (förslitning) stor då jag tränar 1 pass Aerobics, 2 pass Step-up & 1 pass Bpdy-pump/vecka när jag är överviktig (BMI = 27)?

2. Efter träningen är jag väldigt hungrig & sugen på salt. Jag äter ofta lax som protein efter träningen & undrar nu om det är dumt? Lax är ju fett men den innehåller ju många bra fettsyror. Förutom laxen äter jag inte mycket fet mat. Kan jag fortsätta att äta lax eller makrill eller bör jag byta till något annat proteinrikt med mindre fettprocent?

Svar:

Nej, risken för knäskador är inte särskilt större för dej än för någon annan. Skador beror på överbelastning, dvs då kraven på mjukdelar överskrider hållfastheten. Hållfastheten är beroende på hur väl tränad du är. Knepet är således att se till att vara ”tränad för att träna”, dvs att trappa upp all träning lagom mycket. Stretching ökar både hållfasthet och rörelsemarginaler, vilket hjälper till att förhindra skador.

Om du är överviktig är kanske lax och makrill inte den bästa maten, och är dessutom ganska dyrt. Om du äter lax, se till att köpa lax från Stilla havet och inte atlant- eller östersjölax. Fetthalten skiljer sig avsevärt, och man ”blir vad man äter”. Att du är väldigt hungrig efter träningen kan bero på att du ätit risigt innan. Sprid ut maten jämnare under dagen så att blodsockret håller sig jämnt. Du behöver äta en balanserad kost och behöver nog inte tänka så mycket på proteinhalten just efter träningen. I ditt fall är det mycket mindre väsentligt än att fördela maten och näringsintaget jämnt under dagen. Många kosttillskottsföretag försöker invagga oss i föreställningen att extra proteintillskott skulle spela roll. I själva verket har detta inte mer än högst marginell betydelse, vilket även gäller elitidrottare. Bra och balanserad mat är betydligt viktigare.